Η Ελευσίνα, στην πρόταση της Επιτροπής για παράταση των «Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης 2020» έως και το 2021

Λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες ( 18/08/2020) να δοθεί στη Ριέκα (Κροατία) και στο Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία) η δυνατότητα να παρατείνουν το έτος τους ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έως τις 30 Απριλίου 2021. Η Επιτροπή προτείνει ακόμα να μεταφερθεί το έτος κατά το οποίο πρόκειται η πόλη Νόβι Σαντ (Σερβία) να φιλοξενήσει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 2021 στο 2022 και το έτος κατά το οποίο οι πόλεις Τιμισοάρα (Ρουμανία) και Ελευσίνα (Ελλάδα) θα αναλάβουν τον τίτλο από το 2021 στο 2023.

 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε τα εξής:

«Η Ριέκα και το Γκάλγουεϊ αξίζουν μια δίκαιη ευκαιρία για να ανακάμψουν και να προβάλουν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητά τους. Η υποδοχή, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό, διαφόρων ειδών ακροατηρίων και καλλιτεχνών αποτελούσε ανέκαθεν την κινητήρια δύναμη των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Και αυτό θα συνεχιστεί. Ευελπιστώ ότι, όσον αφορά τις πόλεις Νόβι Σαντ, Τιμισοάρα και Ελευσίνα, ο επιπλέον χρόνος θα δώσει τη δυνατότητα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού να ανακάμψουν από τη σημερινή ύφεση και να κινητοποιήσουν σχετικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων και μέσω της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: 

«Ο πολιτισμός έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία και οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης δεν αποτελούν εξαίρεση. Παρά την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι ομάδες και οι εταίροι τους, η Ριέκα και το Γκάλγουεϊ δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Ελπίζω ότι και οι δύο πόλεις θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να παρατείνουν αυτό το ιδιαίτερο έτος τους. Είμαι σίγουρη ότι η Τιμισοάρα, η Ελευσίνα και το Νόβι Σαντ, οι επόμενες στη σειρά Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, θα ωφεληθούν από τον επιπλέον χρόνο για να προετοιμάσουν τα φιλόδοξα προγράμματά τους.»

 

Από την αρχή της κρίσης που οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού, η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ομάδες όλων των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης μεταξύ του 2020 και του 2023, με σκοπό να εκτιμήσει καλύτερα τον αντίκτυπο της κρίσης όσον αφορά την προετοιμασία και την υλοποίηση των εκδηλώσεων των σημερινών και των επικείμενων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

 

Η Ριέκα και το Γκάλγουεϊ, ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020, ήταν οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Έπρεπε να αναβάλουν ή να ακυρώσουν όλες τις εκδηλώσεις από τον Μάρτιο 2020 χωρίς σαφείς ενδείξεις για το πότε θα μπορούσαν να συνεχίσουν τα προγράμματά τους και υπό ποιες συνθήκες. Στην πράξη, δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και να αντλήσουν οφέλη από τις επιμελείς προετοιμασίες τους.

 

Στην Τιμισοάρα, την Ελευσίνα και το Νόβι Σαντ, τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2021, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας σε σχεδόν όλους τους τομείς της προετοιμασίας, π.χ. τις προοπτικές χρηματοδότησης και τους μελλοντικούς κανονισμούς για την ασφάλεια. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν μειώσει δραματικά τις τουριστικές ροές και τις ευκαιρίες για ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρικές σχέσεις. Με τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν καθυστερήσει οι προπαρασκευαστικές τους εργασίες, ενώ θα έπρεπε, σε κανονικές συνθήκες, να έχουν επιταχυνθεί.

 

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2022, οι πόλεις Κάουνας (Λιθουανία) και Ες (Λουξεμβούργο), καθώς και η πόλη Βεσπρίμ (Veszprém, Ουγγαρία) για το 2023, έχουν πληγεί λιγότερο, καθώς έχουν ακόμα χρόνο να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα μελλοντικά σενάρια.

Η πρόταση της Επιτροπής πρόκειται τώρα να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προς εξέταση και τελική έγκριση.

 

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» εγκαινιάστηκε το 1985. Έκτοτε, έχει καταστεί μία από τις πλέον προβεβλημένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Οι πρωτεύουσες επιλέγονται με βάση το πολιτιστικό πρόγραμμα που υποβάλλουν, το οποίο πρέπει να διαθέτει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση, να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, των κοινοτήτων και των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων της πόλης, καθώς και να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις, ώστε να αλλάξουν την εικόνα τους, να προβληθούν, να προωθήσουν τον βιώσιμο τουρισμό και να επανεξετάσουν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού. Ο τίτλος αυτός έχει μακροπρόθεσμη επίδραση, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και για τη γύρω περιοχή.

 

Πηγή: ec.europa.eu/greece

 

Photo by Andre Benz Unsplash