Τηλεδιάσκεψη του EDIC Δυτικής Μακεδονίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συνδιοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020.

 

Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα στα γραφεία του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας,από τις 17:00 μμ μέχρι και τις 19:00 μμ. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε μια ομάδα νέων από την Φλώρινα και στελέχη, εθελοντές και επιστήμονες του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε μια εισαγωγική ενημέρωση και παρουσίαση από τον Πρόεδρο και Συντονιστή, κ. Κωστή Μουσουρούλη, για το τι είναι το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, πως θα χρηματοδοτηθεί, τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις λιγνιτικές περιοχές, πως θα υλοποιηθεί το Master Plan βήμα προς βήμα, ποιοι θα είναι οι στόχο του, πως θα λειτουργήσει και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό.

 

Ειδικότερα, ο κ.  Κωστής Μουσουρούλης παρουσίασε  το ζήτημα  της απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας - μια διαδικασία που ουσιαστικά συντελείται εδώ και μια δεκαετία - και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, τους στόχους  και τα  επόμενα βήματα,  δίνοντας έμφαση στη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων για τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις υπό μετάβαση περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα χρηματοδότησης της μετάβασης, για την περίοδο 2021-27, για την οποία προβλέπονται αυξημένα κεφάλαια.

 

Στις  πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν, οι νέοι πολίτες εστίασαν στα «καυτά» ζητήματα που τους απασχολούν πρωτίστως όπως η απασχόληση, η νεανική ανεργία, αν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για το εν τω μεταξύ μεταβατικό διάστημα μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο, αν θα υποχρεώνεται κάποιος πχ με σπουδές μηχανικού να απασχολείται σε άσχετο με τις σπουδές του αντικείμενο, αν έχουν εξετασθεί κάποια παραδείγματα ή καλές πρακτικές που να είχαν επιτυχημένη εφαρμογή σε ανάλογες περιπτώσεις και πολλά άλλα.

 

Στις απαντήσεις του ο Κωστής Μουσουρούλης, καταρχήν επιβεβαίωσε ότι ο βιομηχανικός χαρακτήρας των περιοχών αυτών θα διατηρηθεί αποτελώντας κορμό του σχεδίου μετασχηματισμού και αξιοποιώντας ένα πεπειραμένο εργατικό δυναμικό που ήδη υπάρχει εκεί. Όπως είπε, κύριος στόχος του σχεδίου είναι να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Ανέφερε εξάλλου ότι το σχέδιο βασίζεται σε καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες που συνάντησαν ίδια προβλήματα και ότι η αξιοποίηση π.χ. των γαιών, η αποκατάσταση τους και η απόδοσή τους για άλλες χρήσεις, ανοίγουν νέες προοπτικές για άλλους τομείς, όπως ο αγροτικός τομέας. Υπογράμμισε επίσης ότι  η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι πράγματα  που πρέπει να γίνουν και ο ρόλος των νέων είναι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Σε ερώτηση εάν η δέσμευση σχετικά με την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, ο Κωστής Μουσουρούλης  επιβεβαίωσε ότι το ΕΣΕΚ είναι η «βίβλος» που ακολουθεί η χώρα μας και χρειάζεται προσήλωση στον στόχο και μετατροπή του σε ευκαιρία δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και νόμιμος εκπρόσωπος του Edic Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, εξέφρασε την πρόθεσή του Ομίλου αλλά και του Edic Δυτικής Μακεδονίας, να στηρίξουν το γιγάντιο εγχείρημα  της απολιγνιτοποίησης που μπορεί να πετύχει μόνο με την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, πράγμα που άλλωστε επιβεβαίωσε ο Κωστής Μουσουρούλης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο πρέπει να συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή των κύριων ενδιαφερομένων.

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο κ. Κωστή Μουσουρούλη, αλλά και όλα τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού του ΣΔΑΜ, για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία, όπως και τους εθελοντές και ενεργά μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας για την άψογη και δημιουργική συνεργασία που είχαμε, αλλά και για την άμεση ανταπόκριση, προθυμία και ενδιαφέρον που έδειξαν να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία ενημέρωσης.

Παρακάτω, παρατίθεται και το σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη τηλεδιάσκεψη που αφορούσε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.