Οι Tαξιδιώτες του Κόσμου επισκέπτονται την Σκοπιά Φλώρινας!

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στις 18.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Σκοπιάς Φλώρινας, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Σχεδίου Αλληλεγγύης με τίτλο: “Ταξιδιώτες του Κόσμου” το οποίο υπολοποίησε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2020 - Αυγούστου 2021.   

 

Το βασικό κίνητρο του Σχεδίου είναι η μέσω της Τέχνης γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πολιτισμό άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας. Το Σχέδιο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών (Α,Β,Γ Δημοτικού) τα οποία συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών, διαδραστικών εργαστηρίων μη τυπικής μάθησης.

 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου θα περιλαμβάνει την έκθεση ζωγραφικής των “Ταξιδιωτών του Κόσμου” με την αρωγή της εμψυχώτριας του εργαστηρίου, την εικαστικό και υποψ. Διδάκτωρ του ΤΕΕΤ Φλώρινας, κας Γλύκα Διονυσοπούλου η οποία αναφέρει τα εξής: “Ώς μικροί ταξιδιώτες ξεκινήσαμε από την Ελλάδα, τα σύμβολά της, την ελιά και το κύμα, τους παραδοσιακούς χορούς και τους εθνικούς ήρωες της χώρας μας μέσα από εντυπωσιακές προσωπογραφίες. Ταξιδέψαμε στην Ευρώπη για να γνωρίσουμε την πολυπλοκότητα της ηπείρου μας και ζωγραφίζαμε αντιπροσωπευτικές όψεις δύο μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης, της Βενετίας και του Λονδίνου, γνωρίζοντας την τοπιογραφία. Στην πορεία, μέσα από την υγιεινή διατροφή και τα φρούτα εξερευνήσαμε την καταγωγή όλων αυτών των πολύχρωμων βιταμινών από τη Χιλή μέχρι την Παπούα, Νέα Γουινέα και από τη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία. Τέλος, συνθέσαμε με τα φρούτα τη πολύχρωμη νεκρή μας φύση! Ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας με την απεικόνιση μερικών σημαντικών μνημείων όλου του κόσμου! Όλα αυτά θα τα μοιραστούμε μαζί σας την Κυριακή 22 Αυγούστου στη γιορτή λήξης του ζωγραφικού μας ταξιδιού”.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με αφορμή την ιστορία του Ερωτόκριτου η οποία παρουσιάστηκε με τη μορφή παραμυθιού στα πλαίσια του προγράμματος, παρουσιάζονται από τα παιδιά χοροί από όλο τον ελλαδικό χώρο, με τη καθοδήγηση της Νηπιαγωγού κας Αναστασίας Τσουτσούλη. Συγκεκριμένα, η αφήγηση του παραμυθιού ξεκινάει από την υπεύθυνη εκπαιδεύτρια και έπειτα αφηγητές γίνονται όλα τα παιδιά! Κάθε εικόνα του παραμυθιού αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό παιδί - αφηγητή και ταυτόχρονα σε έναν διαφορετικό χορό. Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι: Άρωμα Λέρου, Χορός των κουταλιών Μ. Ασίας, Σιγανός Κρήτης, Σούστα Κρήτης, Ζεϊμπέκικο, Σουρουντούνα, Το Μαργούδι κ Αλεξανδρής, Πεντοζάλης, Μενεξέδες και ζουμπούλια και στο τέλος όλοι μαζί τραγουδάμε το θρακιώτικο τραγούδι «Βασιλική».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα παρακάτω προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα (Παράρτημα 17 του ΦΕΚ τευχ. Β΄, αριθμ. Φυλ. 3117/16.07.2021, Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 44779).

 

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19, επισημαίνουμε πως για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, κατά την άφιξή σας, είναι υποχρεωτικά τα εξής:

 

1.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθώς και κατά την προσέλευση και αποχώρηση μόνο των επισκεπτών στην κεντρική πλατεία της Σκοπιάς Φλώρινας, η χρήση προστατευτικής μάσκας (χειρουργικής) για όλους τους παρευρισκόμενους είναι υποχρεωτική.

2.Προσκόμιση δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self-test 24 ωρών, στα πρότυπα προσκόμισης self tests σε σχολικές και αθλητικές δραστηριότητες για το παιδί και αν ο γονέας/συνοδός επιθυμεί να εισέλθει και να παραμείνει στο χώρο των δραστηριοτήτων, πρέπει επίσης να έχει δηλωμένο αρνητικό self test, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε βεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών, είτε αντιγονικού τεστ (rapid-test) 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης (2 με 9 μήνες μετά τη νόσηση).

 

Το Σχέδιο «Ταξιδιώτες του Κόσμου» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και η συμμετοχή είναι δωρεάν.