Εκπαιδευτική συνάντηση του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, της Ε.ΚΑΤ.Ο. και του "Loco Bus" με το Γενικό Λύκειο Αμυνταίου

Εκπαιδευτική συνάντηση με τους μαθητές/τριες της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου Αμυνταίου, πραγματοποίησε η διαχειριστική ομάδα εργασίας του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, η ομάδα συντονισμού του “LoCo Bus” και της Ελληνικής Καταναλωτικής Οργάνωσης Φλώρινας (Ε.ΚΑΤ.Ο), την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021.

 

Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ε.ΚΑΤ.Ο., Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, η ομάδα Νέων που συντονίζει το "LoCo Bus", αλλά και οι δύο εθελόντριες από την Ισπανία, η Ana Duarte και η Malena Bocchia, 25 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίες πραγματοποιούν Σχέδιο Εθελοντισμού μέσω της Ε.ΚΑΤ.Ο., στην πόλη της Φλώρινας για έξι μήνες, μετέβησαν στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμυνταίου. Εκεί συναντήθηκαν με την εκπαιδευτικό, κα Σταυρίδου Φαίδρα, με τη διευθύντρια, κα Ζούλα Ευαγγελία, με καθηγητές/τριες του σχολείου αλλά και με μαθητές/τριες της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Αμυνταίου.

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του Ευρωπαίου πολίτη, τη θετική επίδραση και την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζωή των πολιτών και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, σε μικρές, απομονωμένες, αγροτικές κοινότητες. 

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου είχαν τη χαρά να ανταλλάξουν χρήσιμες πληροφορίες με τις εθελόντριες από την Ισπανία, για το πώς και για ποιο λόγο επέλεξαν να έρθουν για εθελοντική εργασία στην Ελλάδα, τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα Erasmus+, τα Προγράμματα Εθελοντισμού, European Solidarity Corps, να συζητήσουν για τις αξίες, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πώς οι νέοι μπορούν να αδράξουν κάθε δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ευκαιρίες νεανικής κινητικότητας.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επερχόμενα σχέδια κινητικότητας του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, που θα λάβουν χώρα από το επόμενο έτος και πώς θα μπορούν οι νέοι και οι νέες να λάβουν μέρος σε αυτά. 

Επιπλέον, πληροφορήθηκαν οι παρευρισκόμενες/οι για την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία του Eurodesk, με τίτλο “Time to Move”, που διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη φορά φέτος, για όλο τον Οκτώβριο, με στόχο την ενημέρωση των νέων για Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σχέδια εθελοντισμού, ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό και γενικά για ευκαιρίες κινητικότητας. 

 

Η παραπάνω ενημερωτική δράση έληξε με έναν γόνιμο διάλογο με τους μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι είχαν πολλές ερωτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και με ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, όπου οι νέες και οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με καίρια ζητήματα της Ε.Ε, με έναν διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Νικητές υπήρξαν οι τρεις πρώτες ομάδες, όπου μέσω της δημιουργικής και κριτικής τους σκέψης, κατάφεραν να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις νικήτριες ομάδες διανεμήθηκε δωρεάν προωθητικό υλικό από την Εκστρατεία “Time to Move”, όπως μπλουζάκια και καπέλα, ενώ σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες μοιράστηκαν δωρεάν αναμνηστικά δώρα, όπως αυτοκόλλητα της Καμπάνιας και ring holders για κινητά τηλέφωνα.

 

Τα θετικά σχόλια που αποκομίσαμε μετά το πέρας της δράσης από τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και από τους/τις εκπαιδευτικούς, μας δίνουν την κινητήρια δύναμη να συνεχίσουμε υλοποιώντας τέτοιες παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον.

 

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμυνταίου, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

 

 Παρακάτω παρατίθεται και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.