Ετήσια Συνάντηση Εργασίας των EUROPE DIRECT - Το ED Δυτικής Μακεδονίας στο Στρασβούργο

Η Ετήσια Συνάντηση Εργασίας των επικεφαλής και συνεργατών του δικτύου EUROPE DIRECT φιλοξενήθηκε για το 2022 στο Στρασβούργο. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και Κύπρο και έλαβε χώρα στο κτίριο του ΕΚ, Louise Weiss, στο Στρασβούργο, από τις 3 μέχρι 6 Οκτωβρίου 2022.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης, οι υπεύθυνοι και συνεργάτες των Europe Direct είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με ευρωβουλευτές αλλά και με αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου, επιτρόπους και στελέχη του ΕΚ και της Επιτροπής, προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενόψει του σχεδιασμού του ετήσιου πλάνου επικοινωνίας των Κέντρων για το 2023. Οι Ευρωβουλευτές παρουσίασαν το χαρτοφυλάκιό τους, τις επιτροπές στις οποίες είναι μέλη και συνεπώς το έργο που επιτελούν, προκειμένου να μπορέσουμε να απευθυνθούμε για τις θεματικές εκδηλώσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο έτος, με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Όλοι συμφώνησαν σε ένα συμπέρασμα, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και παράταξης, ότι η Ευρώπη είναι το πιο ισχυρό οικοδόμημα, παρά τις ελλείψεις, λάθη, προβλήματα αλλά και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Επιπροσθέτως, οι Ευρωβουλευτές μας ενημέρωσαν σχετικά με τη θεσμική, ενημερωτική εκστρατεία ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, αλλά και για την αδιαμεσολάβητη σχέση που θα πρέπει να αναπτυχθεί με τα ED. Κάποια από τα ζητήματα πάνω στα οποία προβληματιστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και θέσαμε ερωτήματα, αφορούσαν στον μετασχηματισμό του κράτους, στις πράσινες πολιτικές, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ενεργειακή και οικονομική κρίση, στην περιφερειακή πολιτική με έμφαση στο πρόγραμμα Next Generation EU, στην πανδημία και τις συνέπειες αυτής στη ζωή μας, στο μεταναστευτικό, στην κλιματική κρίση κ.α.

 

Μεταξύ άλλων, οι συνεργάτες των Κ΄΄έντρων παρακολούθησαν μέρος της συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση της συνόδου της Ολομέλειας 3-6 Οκτωβρίου 2022, επικεντρώθηκε στην  κλιμάκωση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην απάντηση της ΕΕ στην αύξηση τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για τη στρατηγική και εταιρική σχέση της ΕΕ με το Κέρας της Αφρικής (Σομαλική Χερσόνησος) και πολλά άλλα. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρίτη ημέρα της επίσκεψής μας στη γαλλική περιφέρεια, είχαμε την ευκαιρία  να συνομιλήσουμε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.  Ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο των Europe Direct, ως " ένας ιμάντας απλής και χρηστικής πληροφόρησης, ώστε ο φοιτητής, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος πολίτης να μπορέσει να μάθει και να επωφεληθεί από τις πολιτικές, και τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά και να λάβει γνώση για τις προτεραιότητες της ΕΕ. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ". Ο κ. Σχοινάς συζήτησε με τους επικεφαλής και εκπροσώπους των ED για το ενεργειακό ζήτημα, την αύξηση των τιμών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη σημασία της συγκέντρωσης της Πράγας,  της εναρκτήριας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC),  στις 6 Οκτωβρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της συμβολικής συνόδου κορυφής των 44 ευρωπαϊκών χωρών – αλλά όχι της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της συζήτησαν για κοινά προβλήματα ασφάλειας και ενέργειας, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

 

Την αποστολή συνόδευσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα Ελένη Παλαιολόγου και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης. Στη συνάντηση συμμετείχε η συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου.