#BeTheWave ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Σε όλον τον κόσμο, νεαροί ακτιβιστές διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα ασφαλή, βιώσιμο πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται τις ανησυχίες τους και τις φιλοδοξίες τους, και έχει εγκρίνει πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η πολιτική, από μόνη της, δεν μπορεί να αναχαιτίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη: αυτοί που πρόκειται να κληρονομήσουν τη ζημιά, δεν αρκούνται απλώς να παρακολουθούν και να ελπίζουν. Γνωρίζουν ότι το να σκέφτεσαι σαν πολίτης του κόσμου συνεπάγεται την ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο.

 

Αυτή η ιδέα βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #BeTheWave. Μέσα από καθημερινές θετικές ενέργειες για το κλίμα, νεαροί πολίτες συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θέλει να αξιοποιήσει τη δύναμη αυτών των προσπαθειών, διασφαλίζοντας ότι οι εν λόγω ακτιβιστές θα εισακουστούν. Η εκστρατεία δεν έχει σκοπό μόνο την ευαισθητοποίηση: συνιστά και κάλεσμα για ανάληψη δράσης. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δίνεται στους νέους όλου του κόσμου να προστατεύσουν τον πλανήτη τους. Εμπνέοντας τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο κύμα. Ακόμη και η πιο μικρή προσπάθεια μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

 

Η εκστρατεία #BeTheWave είναι ένας απλός, διαδραστικός τρόπος, με κοινωνικό σκοπό, για να καταδειχθεί πώς μικρές πράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Με την ενδυνάμωση των ήδη εμπλεκόμενων και κοινωνικά ενεργών νέων ώστε να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις σε τοπικό επίπεδο, η ΕΕ συμβάλλει περαιτέρω στην υλοποίηση των δικών της δράσεων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που σχετίζονται με το κλίμα.

 

Γιατί;

- Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

- Η Πράσινη Συμφωνία είναι η στρατηγική της ΕΕ για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. - Η ΕΕ δεσμεύεται από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2⁰ C αυτόν τον αιώνα, και πασχίζει να τη διατηρήσει κάτω από τον 1,5⁰ C, με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού.

- Φέτος ο ΟΗΕ κλείνει τα 75 έτη από την ίδρυσή του. Η ΕΕ θέλει να προβάλει την επέτειο, εορτάζοντας τις προσπάθειες των Millennials και της γενιάς Ζ που επιθυμούν να δουν τους στόχους του ΟΗΕ να υλοποιούνται.

 

Αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ΕΥΕΔ θέλει να ενισχύσει τους καθημερινούς ακτιβιστές να εμπνεύσουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον στην προσπάθειά τους να ζουν ζωές φιλικές για το κλίμα. Η εκστρατεία #BeTheWave δεν εκφράζει μόνο τις φωνές εκείνων που κάνουν έκκληση για δικαιότερο, καθαρότερο και υγιέστερο πλανήτη, τις ενισχύει. Το #BeTheWave είναι μια νέα πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητά από τους νέους σε όλο τον κόσμο να σκεφτούν ως πολίτες του κόσμου και να δράσουν σε τοπικό επίπεδο. Η εκστρατεία προκαλεί στους χρήστες να κάνουν μικρές, φιλικές προς το κλίμα αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, να μοιραστούν τα επιτεύγματά τους στο Instagram και να εμπνεύσουν τους φίλους και τους ακολούθους τους να κάνουν το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, η εκστρατεία #BeTheWave θα δείξει πώς ακόμη και η πιο απλή δράση μπορεί να εξελιχθεί από έναν κυματισμό σε ένα κύμα παγκόσμιας αλλαγής.

 

Ποιοι;

Νεαροί ακτιβιστές και influencers με κοινή δέσμευση την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ηγούνται της εκστρατείας #BeTheWave. Η ΕΥΕΔ σχεδίασε αυτήν την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στηρίξει το έργο τους. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, influencers από όλες τις γωνίες του πλανήτη ξεκίνησαν την πρόκληση #BeTheWave και δημιούργησαν ένα κύμα συμπεριφορών φιλικών για το κλίμα. Ορισμένοι από αυτούς τους influencers, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων σε τεράστια κλίμακα.