Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στην ημερίδα του Παν/μίου Φλώρινας, "Μετανάστευση- Κινητικότητα- Brain Drain".

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, συμμετείχε και υποστήριξε την ημερίδα με θέμα  "Μετανάστευση - Κινητικότητα - Brain Drain" που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

 

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας  (ΟΕΝΕΦ) και νόμιμος εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος και ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και του εργατικού δυναμικού που φεύγει από τη χώρα μας,  καθώς και στις δυνατότητες και δυναμικές ανάπτυξης που μπορούν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και οι οργανώσεις Νέων, όπως αποτελεί  άλλωστε και ο ΟΕΝΕΦ, να προσφέρουν στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης σε συνεργασία με τις δομές του Πανεπιστημίου. 

 

Από τους βασικούς ομιλητές της ημερίδας και ως μέλος της  οργανωτικής επιτροπής ήταν και ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, ο οποίος με την ιδιότητα του οικονομολόγου και του εκπαιδευτή νέων μη τυπικής μάθησης , ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους  για το φαινόμενο του brain drain και της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, για τα οφέλη και πλεονεκτήματα της επιστροφής τους στην πατρίδα, καθώς και για τον ρόλο  της  εργασίας  με  τον  τομέα  της  Νεολαίας  (youthwork) και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως παράγοντες για την μεταστροφή  από το brain drain  στο brain gain.

 

Επιπλέον, οι συνεργάτες του Europe Direct Δυτικής με τη βοήθεια των ασκούμενων φοιτητριών του ΟΕΝΕΦ, ενημέρωσαν και διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό από τις εκδόσεις των αρχείων της Ε.Ε. αλλά και σχετικό με την καμπάνια των Ευρωεκλογών 2019.  

 

Εν κατακλείδι, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct  Δυτικής Μακεδονίας στηρίζει και προωθεί όλες τις ευκαιρίες και δυνατότητες κινητικότητας, καθώς και όλα τα οφέλη που προσφέρει η Ε.Ε. μέσω των προγραμμάτων της.

Παρακάτω, ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα, στην οποία συμμετείχε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.