Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία : Ξεκινήσαν οι αιτήσεις!


Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία.

   

Το βραβείο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 – 30 ετών, και στηρίζει πρωτοβουλίες-έργα τα οποία προάγουν την κατανόηση και την αλληλεγγύη, αλλά και την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης στους κατοίκους της ΕΕ. Επίσης, αναδεικνύει το καθημερινό έργο των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενώ υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή τους στη χάραξη του μέλλοντος της Ευρώπης. Από το 2008 περισσότερα από 4.250 πρότζεκτ έχουν διαγωνιστεί για το βραβείο.

 

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε τρία από τα 27 έργα που έχουν προταθεί από εθνικές επιτροπές σε κάθε χώρα της ΕΕ. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε 7.500 ευρώ, το δεύτερο βραβείο σε 5.000 ευρώ και το τρίτο βραβείο σε 2.500 ευρώ. Εφόσον θα το επιτρέψει η κατάσταση, οι εκπρόσωποι και των 27 εθνικών έργων θα προσκληθούν στο Άαχεν της Γερμανίας στις 24 Μαΐου 2022, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής. 

 

Το 2021 το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο τσέχικο πρότζεκτ Fakescape, που διδάσκει στους μαθητές πώς να αποφεύγουν τις ψευδείς ειδήσεις μέσα από παιχνίδια.

 

 

 Το βραβείο απονέμεται ετησίως από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2022 (23:59 ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

 

Τα έργα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια για να είναι επιλέξιμα:

 

1. Πρέπει να επιδεικνύουν επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:

- να προωθούν τη συνεργασία και την κατανόηση σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, με βάση δημοκρατικές αξίες (όπως, για παράδειγμα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)

- να προωθούν ένα κοινό αίσθημα ευρωπαϊκής ταυτότητας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

- να ενθαρρύνουν και άλλους νέους στην Ευρώπη να συμμετάσχουν στη δημοκρατία μας

- να παρέχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως κοινότητα.

 

2. Πρέπει να έχουν υποβληθεί από νέο/νέα που διαμένει σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και έχει ηλικία από 16 έως 30 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email στη διεύθυνση youth@ep.europa.eu. 

 

Χρονοδιάγραμμα για το 2022

·       10 Ιανουαρίου 2022: έναρξη του διαγωνισμού

·       13 Φεβρουαρίου 2022: προθεσμία υποβολής των έργων

·       Μάρτιος 2022: ανακοίνωση των εθνικών νικητών

·       Μάιος 2022: Τελετή βράβευσης στο Άαχεν

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο, τους κανόνες και την υποβολή αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του βραβείου.

 

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

 

Αίτηση Συμμετοχής

 

Συχνές Ερωτήσεις 

 

Ανακαλύψτε τους παλαιότερους νικητές του βραβείου! 

 

Λάβετε κι εσείς μέρος στις συζητήσεις μας στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ECYP2022