Ο ΟΕΝΕΦ και το ED Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα του Διασυνοριακού Διαλόγου σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) κ. Κώστας Φιλιππίδης, συμμετείχε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ΠεριφερειώνCoR - Bertelsmann Stiftung Outreach Event”. Ο κ. Φιλιππίδης, ήταν ο ένας από τους τρεις βασικούς εισηγητές που παρουσίασαν την πρακτική εμπειρία διοργάνωσης ενός Διαλόγου Πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Διασυνοριακός Διάλογος που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021, επιλέχθηκε από την Επιτροπή ως ένας από τους τρεις καλύτερους.   

 

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας “Διασυνοριακός Διάλογος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι γείτονες συνομιλούν για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.” που διοργανώθηκε από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας¨ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου και το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Στο Διάλογο συμμετε΄χιαν πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα από το Δήμο του Valandovo και Σκοπίων καθώς και η ΜΚΟ Youth Alliance - Krusevo. 

 

Ο κ. Φιλιππίδης, στην εισήγησή του, σκιαγράφησε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή καθώς εισέρχεται αμετάκλητα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ, μίλησε για τις προοπτικές που εκτείνονται στον τομέα της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, εξήρε τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου και έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολιτικών που προέρχονται από τους ίδιους τους πολίτες. 

 

Η εν λόγω εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτέλεσε επιστέγασμα του εγχειρήματος της συνεργασίας της Επιτροπής με το Ίδρυμα Bertelsmann, που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου το 2021. Η συνεργασία είχε στόχο τη δημιουργία μιας σειράς εκδηλώσεων που θα επέτρεπε σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για το Μέλλον της Ευρώπης, στα πλαίσια της διοργάνωσης δράσεων για τη Διάσκεψη του Μέλλοντος της Ευρώπης, μέσα από καινοτόμες συμμετοχικές διαδικασίες και διαδικτυακά εργαλεία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση υψηλής ποιότητας διαβουλεύσεων αλλά και προτάσεων που πρόκειται να δημοσιευθούν στη Διάσκεψη την άνοιξη του 2022. 

 

Συνολικά, διοργανώθηκαν 30 τοπικές και διασυνοριακές Διαβουλεύσεις, συμμετείχαν 2000 πολίτες και 200 τοπικοί πολιτικοί αντιπρόσωποι, ενώ δημοσιεύθηκαν 400 διαφορετικές ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη Διάσκεψη του Μέλλοντος της Ευρώπης. 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το απόσπασμα από την εισήγηση του κ. Φιλιππίδη, στο κανάλι του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας στο Youtube αλλά και να βρείτε την παρουσίασή του στον επίσημο λογαριασμό του Europe Direct Δυτικής Μακεδονάις στο Linkedin . 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Διάλογο στην επίσημη ιστοσελίδα του ED Δυτικής Μακεδονίας:

https://www.europedirect-oenef.eu/dialoguecofeu/ 

 

Τα αποτελέσματα του Διαλόγου στην πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: 

https://futureu.europa.eu/processes/GreenDeal/f/2/meetings/57520

 

 

#TheFutureIsYours #EULocal #EURegions #CoFe