Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας έδωσε το παρών στη συζήτηση: "Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα"

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο «Impact Hub – Athens», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου στελέχη της συναντήθηκαν με νέους και νέες σε ανοικτή συζήτηση με θέμα τις «Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθηματικές διαδρομές για τους νέους στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

 

Η φυσική παρουσία περιορίστηκε στους ομιλητές και τις ομάδες τους, ενώ υπήρχε ζωντανή σύνδεση με τα 4 περιφερειακά κέντρα Europe Direct: Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας & ΘράκηςEurope Direct Δυτικής ΜακεδονίαςEurope Direct Ηπείρου και Europe Direct Βορείου Αιγαίου, από όπου συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση νέες και νέοι θέτοντας τα ερωτήματα, τις απόψεις τους καθώς και ιστορίες επιτυχίας της χρηματοδότησης της ΕΕ για τη νεολαία στην Ελλάδα.

 

Ενεργά μέλη, εθελοντές/ντριες, φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Σχολικοί Πρέσβεις του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας έλαβαν μέρος ενεργά στην εν λόγω εκδήλωση, παρακολουθώντας την μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, δια ζώσης από την έδρα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εθελοντές, νέοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, ειδικότερα η κα Μελισίδου Ζαφειριώ και η κα Νικολάου Αρχοντούλα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και έθεσαν τους προβληματισμούς, ανησυχίες και ερωτήματά τους σχετικά με το τι κάνει η ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και πώς μπορούν οι ίδιοι να επωφεληθούν. Πολύ σημαντική ήταν οι παρέμβαση 2 επωφελούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπου έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν, αναλύοντας και εξηγώντας το πώς οι ίδιες έχουν επωφεληθεί από ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και παραθέτοντας τη δική τους προσωπική εμπειρία.  

Πιο συγκεκριμένα η φοιτήτρια του Δ.ΙΕΚ Πτολεμαΐδας, Ιγνατιάδου Μεπομένη, η οποία φοιτεί στο ΙΕΚ με την ειδικότητα: Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, μοιράστηκε με τους εθελοντές μας την εμπειρία της ως επωφελούμενη του προγράμματος αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, με εστίαση στη δημιουργία ποιοτικών δυνατοτήτων εκπαίδευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων και βιώσιμης απασχόλησης για όλους και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, η Ρούκα Ελένη η οποία ίδρυσε Φροντιστήριο στη Δεσκάτη Γρεβενών με τη βοήθεια της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ, «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β’ κύκλος) (ΕΣΠΑ 2014-2020), παρέθεσε το δικό της απτό παράδειγμα για το πώς επωφελήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά της, σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. 

 

Χαιρετισμούς και κεντρικές ομιλίες εκφώνησαν η Επικεφαλής κα Ρίγκου Νιόβη, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως ομιλητές στην εκδήλωση συμμετείχαν η Επικεφαλής Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα Παλαιολόγου Νέλλη, ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης Κωστής, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης στο Υπουργείο Εργασίας κα Γιώτη Ελένη, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας στο Υπουργείο Παιδείας κ. Βούτσινος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας κ. Δρίκος Αρμόδιος, καθώς επίσης και η Αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδας F5 (Ελλάδα, Κύπρος) της ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κα Costinescu Cristiana. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Λιάρος Γιάννης.

 

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+) με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ο μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στον τομέα των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, περίπου το 17% των δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες»

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα στελέχη και υπευθύνους προγραμμάτων της ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και τα υπόλοιπα Europe Direct που συμμετείχαν στη δράση για την άψογη συνεργασία. Επίσης, ευχαριστούμε τις επωφελούμενες, Ρούκα Ελένη και Ιγνατιάδου Μελπομένη για τη συμμετοχή τους και την παρουσίαση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης και σχετικό φωτογραφικό υλικό, παρακάτω.