Βραβείο για την «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024»


Σας γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2024 για πόλεις με πληθυσμό με περισσότερους από 100.000 κατοίκους με σκοπό οι ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – κατάλληλοι για τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, το διακεκριμένο Βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται σε πόλεις οι οποίες πρωτοστατούν στη φιλική για το περιβάλλον διαβίωση σε αστικές περιοχές. Ο νικητής του Βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας θα λάβει 600.000 ευρώ. Η πόλη που θα κερδίσει το οικονομικό βραβείο και θα ενταχθεί στο συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων που μοιράζονται γνώσεις και τεχνογνωσία και εμπνέουν άλλες να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

 

Το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τις πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και καθαρότερες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε πόλεις, οι πόλεις διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό μετασχηματισμό που δίνει προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Κάθε χρόνο, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αστικής βιωσιμότητας αξιολογεί τις επιδόσεις των ανταγωνιστικών πόλεων με βάση 12 περιβαλλοντικούς δείκτες. Με βάση τη σύστασή τους και τους ελέγχους ιστορικού, όπως απαιτείται, η Επιτροπή επιλέγει τους φιναλίστ. Ο νικητής θα επιλεγεί από κριτική επιτροπή. Δεκατέσσερις πόλεις έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης: Στοκχόλμη (2010), Αμβούργο (2011), Vitoria- Gasteiz (2012), Nantes (2013), Κοπεγχάγη (2014), Μπρίστολ (2015), Λιουμπλιάνα (2016), Έσσεν (2017), Nijmegen (2018), Όσλο (2019), Λισαβόνα (2020), Λάχτι (2021), Γκρενόμπλ (2022) και Ταλίν (2023).

 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 25η Μαρτίου 2022. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη σχετική ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/ ή να αποστείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@europeangreenleaf.eu

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις.

 

Παρακάτω επισυνάπτουμε το σχετικό φυλλάδιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την υποβολή της αίτησης. Για να περιηγηθείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα: