Ποδηλατική Εξόρμηση του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση τη διαμόρφωση και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

 

Σκοπός των δράσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, είναι η προτροπή των Ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

 

Κάθε χρόνο, το θέμα της εβδομάδας είναι διαφορετικό, σχετικό όμως πάντα με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος του 2020, είναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» και το σύνθημα της εβδομάδας αποτελούσε η φράση «Μετακινήσου υπεύθυνα». Το φετινό θέμα εκφράζει κατά κύριο λόγο το φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

 

Στo πλαίσιo του φετινού θέματος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας με φορέα υποδοχής τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, πραγματοποίησε ποδηλατική βόλτα ώστε να προωθήσει και να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

 

Ειδικότερα, η ποδηλατική βόλτα των συνεργατών του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και των εθελοντών του ΟΕΝΕΦ, έλαβε χώρα στην πόλη της Φλώρινας την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 13:15 το μεσημέρι, με εθελοντές – ποδηλάτες που επιθυμούσαν να δώσουν το παρών και έτσι να στηρίξουν τη "πράσινη" μετακίνηση  και έκανε αισθητή την παρουσία της αποκομίζοντας τα θετικά σχόλια των πολιτών.

 

Η ποδηλατική βόλτα που διοργάνωσε και πραγματοποίησε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, βοηθώντας ολοένα και περισσότερους πολίτες να γνωρίσουν τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κατ’ επέκταση να λάβουν και οι ίδιοι μέρος στην προώθηση της πράσινης μετακίνησης και των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς.

 

Παρακάτω, παρατίθεται και το σχετικό βίντεο και το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό από τη δράση που διοργανώθηκε από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τους Ενεργούς Νέους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020.