Γιορτάζοντας 15 χρόνια προώθησης της επιχειρηματικότητας: η επιτυχία του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει με υπερηφάνεια τη 15η επέτειο του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες (EYE), μιας πρωτοβουλίας ορόσημο που σχεδιάστηκε για να διαμορφώσει το μέλλον της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το EYE προωθεί τη διεθνή συνεργασία, εμπλουτίζει τις επιχειρηματικές δεξιότητες και προωθεί την καινοτομία.

 

Το πρόγραμμα παρέχει σε νέους και δυνητικούς επιχειρηματίες, μια μοναδική ευκαιρία για διεθνείς ανταλλαγές που αποσκοπούν στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε πραγματικότητα. Δεν βοηθά μόνο να ξεπεραστούν τα αρχικά εμπόδια της ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά διευκολύνει επίσης τη διεθνοποίηση των ΜΜΕ και τις επιχειρηματικές συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες αποκτούν ανεκτίμητη κατάρτιση στο χώρο εργασίας και αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, μέσω της συνεργασίας με έναν έμπειρο επιχειρηματία υποδοχής στο εξωτερικό, διάρκειας από 1 έως 6 μήνες. Η ΕΕ προσφέρει οικονομική στήριξη για την κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και διαμονής, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα.

 

Οι έμπειροι επιχειρηματίες υποδοχής επωφελούνται από τις νέες προοπτικές και δεξιότητες που φέρνουν οι νέοι επιχειρηματίες με κίνητρα. Η συνεργασία αυτή ανοίγει τις πόρτες για τη διερεύνηση καινοτόμων ιδεών που μπορούν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, επιτρέποντας τη διεθνοποίηση, την πρόσβαση σε νέες αγορές και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, ενισχύοντας περαιτέρω το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

 

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει σχεδόν 12.000 επιχειρηματικές ανταλλαγές σε περισσότερες από 45 χώρες. Το 2023 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ με πάνω από 5.000 αιτήσεις, αποδεικνύοντας την τεράστια επιτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα EYE έχει μεγάλη αποδοχή, με το 98% των νέων επιχειρηματιών να το συνιστούν και το 92% των συμμετεχόντων να διατηρούν επαφή μετά την ανταλλαγή τους.

 

Το πρόγραμμα διευκολύνεται από ένα ευρύ φάσμα ενδιάμεσων οργανισμών σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του προγράμματος EYE στο μέλλον, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αναδυόμενους επιχειρηματίες και να συμβάλλει σε ένα ανθεκτικό και καινοτόμο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Οι επίδοξοι επιχειρηματίες και οι έμπειροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων καλούνται να ενταχθούν σε αυτή την ακμάζουσα κοινότητα και να γίνουν μέρος της ιστορίας επιτυχίας του EYE.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης ή συμμετοχής, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες: www.erasmus-entrepreneurs.eu.