Ευρωπαϊκή Εκστρατεία #EUChooseSafeFood2023

 

Μετά την επιτυχία της τελευταίας διετίας, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. εγκαινιάζουν για τρίτη χρονιά την επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο #EUChooseSafeFood. Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων.

 

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζονται οι πολίτες να αναπτύξουν κριτική σκέψη στις καθημερινές επιλογές που κάνουν σχετικά με τα τρόφιμα. Παρέχει ένα εύρος από πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, που εκτείνεται από βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και στην κατανόηση των προσθέτων, μέχρι συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων. Φέτος, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στις συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να εξασφαλίσουν καλή υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι, για το πώς να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων αλλά και να ενημερωθούν για τους επιμολυντές τροφίμων.

 

«Η EFSA συνεργάζεται με Εθνικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood συνδέει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν καλές επιλογές τροφίμων και συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των τροφίμων από όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η εκστρατεία ενισχύεται όλο και περισσότερο, με τη συμμετοχή περισσότερων εθνικών εταίρων από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSABernhard Url.

 

Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 25 έως 45 ετών, με έμφαση σε νέους γονείς και σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται για την προστασία των καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

 

Απτά αποτελέσματα

 

Κατά τα δύο πρώτα έτη διεξαγωγής της, η εκστρατεία #EUChooseSafeFood είχε θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και τη κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό όσων έγιναν αποδέκτες του μηνύματος ότι οι αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων βασίζονται στην επιστήμη, αυξήθηκε από 2 στους 10 το 2021 σε 4 στους 10 το 2022. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων της Ε.Ε. βελτιώθηκαν επίσης μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν από την εκστρατεία: Το 70% των πολιτών ανέφεραν ότι εμπιστεύονται την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων το 2022, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2021.

 

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαιρέτισε την έναρξη της δεύτερης επικοινωνιακής εκστρατείας στην Ελλάδα: «Η πληροφόρηση ενδυναμώνει τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται για 2η φορά με την EFSA σε αυτή την τόσο σημαντική εκστρατεία. Οι προκλήσεις με κοινό παρονομαστή το τρόφιμο είναι σε εθνικό άλλα και σε παγκόσμιο επίπεδο τεράστιες. Η κυριότερη είναι και θα παραμένει να είναι η ασφάλεια του. Το τρόφιμο όμως πρέπει να είναι και προσβάσιμο, κυρίως στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πρέπει να προάγει την υγεία αλλά και όλες οι διαδικασίες παραγωγής του να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τέλος η αντιμετώπιση της εξαπάτησης του καταναλωτή για οικονομικό όφελος δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο αλλά και ευρωπαϊκό. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία της EFSA θεωρώ ότι θα τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της Ε.Ε., για να γίνει ακόμα περισσότεροαντιληπτό ότι υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η συνεχιζόμενη εκστρατεία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της EFSA, των καταναλωτικών οργανώσεων, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας, βοηθώντας τους πολίτες της Ε.Ε. να εμπιστεύονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη».

 

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία;

 

Η έναρξη της εκστρατείας #EUChooseSafeFood σηματοδοτεί την αφετηρία πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν σε επίπεδο Ε.Ε. και σε εθνικό επίπεδο σε 16 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι κυβερνήσεις και οι Αρχές Ασφάλειας των Τροφίμων σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα δρομολογήσουν στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το εθνικό κοινό στο πλαίσιο της #EUChooseSafeFood.

 

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία καλούνται να επισκεφθούν τον ιστότοπο#EUChooseSafeFood, ο οποίος περιέχει πλήθος πληροφοριών, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, σχετικά με διάφορα θέματα ασφάλειας των τροφίμων. Στον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε την εργαλειοθήκη της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει, σε διάφορες γλώσσες, οπτικά στοιχεία, ταινίες μικρού μήκους και αναρτήσεις για μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σχετικά με την εκστρατεία

 

Οι 16 χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία #EUChooseSafeFood 2023 είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

 

Σχετικά με την EFSA

 

Η EFSA είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002, λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών για τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα. Συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες!

 

 

Active youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56