Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εκδήλωση «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας»

 

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το Εurope Direct Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία την ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με τους πολίτες με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στις 17:30, στην κατάμεστη αίθουσα της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (Δαβάκη 9, Κοζάνη).

 

Στη δράση συμμετείχαν ενεργά 100 νέες και νέοι ηλικίας 13-30 ετών, πολίτες από τη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της  κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Aναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις προσδοκίες από την ΕΕ, τη Δίκαιη Μετάβαση και τις πράσινες δεξιότητες. Ειδικότερα στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι υποψήφιοι juniors και seniors ambassadors του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Κοζάνης (υποψήφιο Σχολείο - Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) με τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης (υποψήφιοι  Πρέσβεις του ΕΚ στο πλαίσιο του προγράμματος EPAS) και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι juniors ambassadors του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας (Σχολείο - Πρέσβης του ΕΚ) με τη συντονίστρια εκπαιδευτικό.

 

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και που πρόκειται να υλοποιηθούν από την Ε.Ε στη Δυτική Μακεδονία, ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ στην καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά να συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ποιο είναι το διακύβευμα και γιατί πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.

 

 Η εκδήλωση περιελάβανε τρεις θεματικές ενότητες:  

 

i. Την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, την οποία παρουσίασε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Ρίγκου έκανε αναφορά στο ρόλο της ΕΕ στη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας μία εικόνα της συμβολής της ΕΕ στην περιφέρεια μέσα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται (Πολιτική Συνοχής, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.α.), έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και η καινοτομία και συνεπώς η ποιότητα ζωής των πολιτών. Ακολούθως, επεσήμανε την ανάγκη να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες, καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωπαϊκές Εκλογές, γνωρίζοντας πρώτα τι Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον.

 

ii. Την Aναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις προσδοκίες από την ΕΕ, τις οποίες ανέλυσαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης και η υπεύθυνη θεσμικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Μαριάννα Ναθαναήλ.

 

iii. Τη Δίκαιη Μετάβαση και τις πράσινες δεξιότητες για τις οποίες συζήτησαν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ), η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά (Αριστερά) σε απευθείας σύνδεση, ο υποδιοικητής του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Βασίλης Γεωργιάδης, ο Επικεφαλής Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου και ο Πρόεδρος Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ΔρΚωνσταντίνος Φιλιππίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του BnB Daily, Νεκτάριος Νώτης.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε την ανάγκη να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο, σε ένα πλαίσιο ευρύτερο, για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υφίστανται.  Επεσήμανε ακόμη το φαινόμενο του brain drain και το γεγονός ότι πρέπει να δούμε ποιες σύγχρονες δεξιότητες οφείλουν να  αναπτύξουν οι νέοι/νέες, ώστε να είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας. Έκανε ακόμη αναφορά στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του ΟΕΝΕΦ για την ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των νέων, όπως το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας, «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις», τη συνάντηση των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας με την Ευρωπαία Επίτροπο Elisa Ferreira αλλά και το γεγονός ότι ο ΟΕΝΕΦ αποτελεί μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2021-2027), με δικαίωμα ψήφου.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στον ρόλο του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να αντιληφθούν οι νέοι και νέες πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τη γνώση, τους πόρους αλλά και όλα τα εργαλεία που τους παρέχονται στην καθημερινότητά τους, για να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους και να αποτελέσουν προστιθέμενη αξία τόσο οικονομική όσο και ευρύτερα πολιτιστική και κοινωνική. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας έχει προβεί από το 2018 στην υλοποίηση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που έχουν ως προτεραιότητα τη νεολαία όπως για παράδειγμα, τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τη συμμετοχή σε συνέδρια, αλλά και τη συμμετοχή και εμπλοκή των νέων σε διαδικασίες που ενεργοποιούν τις δεξιότητες τους μέσα από μεθόδους μη τυπικής μάθησης. Τέλος, υπογράμμισε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης και ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου.

 

Νωρίτερα, στις 11:00 π.μ. της ίδιας μέρας, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (Δαβάκη 9), η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συνδιοργάνωσαν Εργαστήριο για τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας με αντικείμενο «Θέματα, εργαλεία και πρακτικές του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ: Τι θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες του τόπου μου και πώς μπορώ να τους ενημερώσω». Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ κατά την περίοδο 2019-2024, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολυφωνίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερο ρόλο στην πολυφωνία και στην ελευθερία των μαζικών μέσων ενημέρωσης καθώς ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκθέσεων που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου.

 

Το εργαστήριο περιλάμβανε δύο ενότητες:

• «Τι θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες του τόπου μου και πώς μπορώ να τους ενημερώσω»

 

Ομιλητές ήταν η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου και η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Εύη Γεωργίτση.

 

• «Θέματα, εργαλεία και πρακτικές του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ»

 

Ομιλητές ήταν η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Ελβίρα Φόρτε, ο υπεύθυνος Κοινωνικών Δικτύων και Ιστοσελίδας του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Σταύρος Σαμουηλίδης και η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Εύη Γεωργίτση. Στη δεύτερη αυτή ενότητα, παρουσιάστηκαν τα μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ,

 

Για το 2024 το μήνυμα είναι η συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές για να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της εκδήλωσης ενημέρωσης και συζήτησης «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» αλλά και το Εργαστήριο για τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας με αντικείμενο «Θέματα, εργαλεία και πρακτικές του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ: Τι θέλουν να γνωρίζουν οι πολίτες του τόπου μου και πώς μπορώ να τους ενημερώσω» στα βίντεο που ακολουθούν.