Έναρξη εργαστηρίων για την "Ευρωπαϊκή Γωνιά των παιδιών"

Το Σχέδιο «Η Ευρωπαϊκή Γωνιά των παιδιών» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.). 

 

Το Σχέδιο "Η ευρωπαϊκή γωνιά των παιδιών" αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σχέδιο που έχει ως στόχο να εξοικειώσει παιδιά ηλικίας 6-9 ετών,  με την έννοια και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της δημιουργικής απασχόλησης και της ανάπτυξης των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, αξιοποιώντας το επίσημο εκπαιδευτικό υλικό της ΕΕ και εκδόσεις όπως: Η Ευρώπη κι Εσύ, Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη, Ζωγραφίζω την Ευρώπη, 52 βήματα για πιο πράσινη πόλη κλπ. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου είναι η διατομεακή συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Το πρωτοπόρο αυτό Σχέδιο στοχεύει, μέσα από τη δημιουργική και ποιοτική απασχόληση με δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, να ενεργοποιήσει παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, να εμπλακούν και να λάβουν γνώση και πληροφόρηση για βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την Ε.Ε. και τις πολιτικές της, με τρόπο που να κινεί το ενδιαφέρον τους και ανταποκρίνεται στις επιθυμίες, ανάγκες, ενδιαφέροντα και ιδιαιτερότητες τους. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών 6-9 ετών, να ενδυναμώσουμε την τοπική νεολαία, να ενισχύσουμε τη φαντασία τους, την ποιοτική έκφραση του χαρακτήρα τους και να τα ωθήσουμε σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας, μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης. Οι δημιουργίες, η μουσική, το παιχνίδι, τα παραμύθια, τα παζλ, το εικαστικό παιχνίδι είναι τρόποι μάθησης, που συμβάλλουν τόσο στη γνωστική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη, και ξεφεύγουν από τις στερεότυπες και παραδοσιακές μεθόδους μάθησης, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να μάθουν.

 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα (κάθε Σάββατο) και θα έχουν διάρκεια 1,5 ώρα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών δεν θα ξεπερνάει τα 12 άτομα και θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μην εξάπλωση της COVID-19.  Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι η Επιστημονική Συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Ελένη, ο Παιδαγωγός, Δημητρίου Ευάγγελος και η Νηπιαγωγός, Χατζή Ιωάννα.

 

Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος βρίσκεται ΕΔΩ.

 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα (7ης Νοεμβρίου 9, τηλ: 2385-101446, email: info@europedirect-oenef.eu).

 

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος/η να γίνει μέλος στην Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας. Τα βήματα εγγραφής μέλους στην Ε.ΚΑΤ.Ο Φλώρινας βρίσκονται ΕΔΩ. 

 

Καταληκτική ημερομηνία για δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο "Η Ευρωπαϊκή Γωνιά των παιδιών" ορίζεται η Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022.