Οι αιτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra 2024 έχουν ανοίξει!

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra αναδεικνύουν αξιοσημείωτα έργα, πρωτοβουλίες και προσωπικότητες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Υποβάλετε την αίτηση σας για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra 2024 έως τις 13 Οκτωβρίου 2023.

 

Οι αιτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra 2024 έχουν ανοίξει!

 

Οι πιο εμπνευσμένοι αρχιτέκτονες, τεχνίτες, ειδικοί στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, επαγγελματίες, εθελοντές, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και τοπικές κοινότητες έχουν τώρα μια νέα ευκαιρία να αναγνωριστούν για τα επιτεύγματά τους!

 

Τα βραβεία εντοπίζουν και προωθούν βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενθαρρύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκτίμηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και ενθαρρύνουν περαιτέρω εξαιρετικές πρωτοβουλίες εμπνευσμένες από αυτά τα παραδείγματα.

 

Οι αιτήσεις χωρίζονται στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες συμμετοχής:

  • Συντήρηση & Προσαρμοστική Επαναχρησιμοποίηση
  • Έρευνα
  • Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δεξιότητες
  • Συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών
  • Πρωταθλητές πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Μεγάλο Βραβείο απονέμεται σε έως και πέντε υποψηφίους σε πέντε πρωταρχικούς θεματικούς τομείς. Οι τομείς αυτοί αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει γενικότερα σε ορισμένες από τις κορυφαίες προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε αποδέκτης του Μεγάλου Βραβείου λαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Καινοτομία
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Δράση για το κλίμα και βιωσιμότητα
  • Κοινωνική συνοχή και ευημερία
  • Διεθνείς σχέσεις

Θα βραβευτούν έως και 30 αξιόλογα επιτεύγματα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη. Από αυτούς, έως 5 νικητές θα λάβουν ένα GrandPrix με χρηματικό έπαθλο 10.000 €. Ένας νικητής θα λάβει επίσης το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award), με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού (το κοινό καλείται να ψηφίσει διαδικτυακά το αγαπημένο του έργο ή πρωτοβουλία μεταξύ των υποψηφίων), που θα διεξαχθεί από την Europa Nostra, την ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών, προσηλωμένη στη διαφύλαξη και την προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

 

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra ξεκίνησαν το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκτοτε διαχειρίζονται από την Europa Nostra. Υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα Βραβεία έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη (δι-) εθνική έκθεση, αυξημένο αριθμό επισκεπτών και επακόλουθη χρηματοδότηση.

 

Υποβάλετε την αίτησή σας και μοιραστείτε τις ιστορίες επιτυχίας σας με όλη την Ευρώπη!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονικές υποβολές: www.europeanheritageawards.eu

 

Προθεσμία υποβολής: 13 Οκτωβρίου 2023

 

Η Europa Nostra θα φιλοξενήσει δύο webinars «Πώς να προετοιμάσετε μια αίτηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/Βραβεία Europa Nostra 2024» ('Howtoprepareanapplication for the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2024') (με την ίδια θεματική και το ίδιο περιεχόμενο) στις παρακάτω ημερομηνίες:

 

- Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 από τις 17:00 - 18:00 CEST. Εγγραφείτε εδώ.

- Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 10:00 έως τις 11:00 CEST. Εγγραφείτε εδώ.

 

Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι δωρεάν, αλλά η εγγραφή είναι υποχρεωτική.