Επτά νέες τοποθεσίες λαμβάνουν το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη

Ψάχνετε για νέα μέρη για να επισκεφθείτε; Η Επιτροπή απένειμε το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς 2023 σε επτά τοποθεσίες σε ολόκληρη την ήπειρο:     

 

Cisterscapes — Cistercian Landscapes Συνδέοντας την Ευρώπη (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία)

Μοναστήρι του San Jerónimo de Yuste, Cuacos de Yuste (Ισπανία)

Ο Κύριός μας στο Αττικό Μουσείο, Άμστερνταμ (Κάτω Χώρες)

Royal Theatre Toone, Βρυξέλλες (Βέλγιο)

Η Καλεβάλα-Ζωντανή Επική Κληρονομιά (Φινλανδία)

Ρουμανικό Athenaeum, Βουκουρέστι (Ρουμανία)

Sant’Anna di Stazzema, Stazzema (Ιταλία)

 

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς απονέμεται σε μνημεία, φυσικές ή αστικές τοποθεσίες, αλλά και σε πολιτιστικά αντικείμενα, αγαθά και άυλη κληρονομιά και αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο τους στην ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στη διαμόρφωση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την έναρξη λειτουργίας του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το 2011, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη πρότειναν τους χώρους αυτούς από μια δεξαμενή δεκαέξι τόπων που προεπιλέχθηκαν από τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ.

 

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο να εμπλουτίσει την κατανόηση και την εκτίμηση των πολιτών για την ποικιλόμορφη κληρονομιά που μοιράζονται οι χώρες της ΕΕ. Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει επίσης αποδείξει τη σημασία του για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η δράση αυτή συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του τοπικού πολιτιστικού τουρισμού, των βιώσιμων οικονομικών οφελών και της οικοδόμησης κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Η τελετή απονομής των χώρων του Ευρωπαϊκού Σήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2023 πραγματοποιείται στις 17 Απριλίου 2024, στην Αμβέρσα του Βελγίου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τους επτά πρόσφατα βραβευθέντες χώρους, καθώς και για τους 60 χώρους που έχουν ήδη λάβει το σήμα, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://culture.ec.europa.eu/news/seven-new-sites-receive-the-european-heritage-label-across-europe.