Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας διοργάνωσαν εκπαιδευτική συνάντηση με τους μαθητές/τριες της Α' τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, 9 Μαΐου 2022. Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης συμμετέχει στο πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” 2021-2022 και στο πλαίσιο αυτό στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

 

Με την παρουσία της στην εκδήλωση μας τίμησε η κα Κατερίνα Δαδαμόγια, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που απύηθηνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Η κα Κατερίνα Δαδαμόγια ευχαρίστησε και συνεχάρη τη διαχειριστική ομάδα εργασίας του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή και το ενεργό τους ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής τους συνείδησης. Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που χρηματοδοτούνται και ενισχύονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια, αλλά και στα δικαιώματα που απολαμβάνουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Τη σκυτάλη πήρε ο Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος ανέλυσε ευρέως στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες τον ρόλο και βασικές επιδιώξεις του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του φορέα υποδοχής του, του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τη θετική επίδραση και την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζωή των πολιτών και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, μέσα από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα Erasmus+, και τα Προγράμματα Εθελοντισμού, European Solidarity Corps και πώς οι νέες/νέοι μπορούν να αδράξουν κάθε δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη, τόνισε τις αξίες που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία, που τώρα όσο ποτέ είναι καίριας σημασίας, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έτσι, καθίσταται η  φετινή επέτειος ακόμα πιο σημαντική και αποτελεί μια αφορμή επαναβεβαίωσης της δέσμευσης της Ευρώπης για Ειρήνη και Αλληλεγγύη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επερχόμενα σχέδια κινητικότητας του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, που θα λάβουν χώρα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πώς θα μπορούν οι νέοι και οι νέες να λάβουν μέρος σε αυτά.

 

Τέλος, η κα Ευανθία Βλαχάβα, Υποδιευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, ευχαρίστησε το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τον φορέα υποδοχής του για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των νέων πολιτών στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μέλλοντος.

 

Η παραπάνω ενημερωτική δράση έληξε με ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, όπου οι νέες και οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με καίρια ζητήματα της Ε.Ε, με έναν διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Το παραπάνω διαδραστικό παιχνίδι διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συνεργατών του ED Δυτικής Μακεδονίας, Ελένης Κωνσταντίνου και Άκη Δημητρίου.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης για την Ημέρα της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί, η εξαίρετη πρωτοβουλία των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου, ώστε να συγκεντρωθούν πλαστικά καπάκια και να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και για την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας.

 

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Ευρώπη από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!