ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2023


Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, την Τρίτη 9 Μαΐου 2023. 

 

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η 9η Μαΐου είναι και ημέρα νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών της Ευρώπης. Μία ημέρα όπου το σκοτάδι που είχε απλωθεί στη Γηραιά Ήπειρο έφυγε μία για πάντα.

 

Ο εορτασμός θα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στην Ταράτσα του Ξενοδοχείου Λύγκος με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. Αρχικά, θα λάβουν χώρα οι χαιρετισμοί από τους επισήμους και οι εισηγήσεις από τα συμμετέχοντα σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που ανήκουν στο πρόγραμμα “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. Οι εισηγήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τις δράσεις και πρωτοβουλίες των συμμετεχόντων σχολείων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους ως Σχολεία - Πρέσβεις του ΕΚ, γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τον ρόλο και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις καλές πρακτικές των δράσεων τους και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα αυτών. Επίσης, θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν για την ανάγκη της δημοκρατικής συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024.

 

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα επωφεληθούν μέσα από τη χρήση εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών με την παράλληλη συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης τους σχετικά με ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυθεντικά περιβάλλοντα μάθησης και με έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/oenef

Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

Twitter: https://twitter.com/edicflorina

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/europe-direct-oenef-780433220/

You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCkEhQKC4XzQumZAvFxxvUHA