Το Μουσικό Λύκειο Καστοριάς στο Στρασβούργο για την Euroscola!

Ευχάριστα νέα για την Ομάδα EPAS  (Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς καθώς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα προσκάλεσε το συγκεκριμένο σχολείο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε επόμενη φάση της Εuroscola που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο.

 

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 η Ομάδα EPAS του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς υλοποίησε ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σχολεία, πρόσωπα από την ακαδημαϊκή κοινότητα και με την υποστήριξη του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας. Η συνολική συμμετοχή του σχολείου αξιολογήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πήρε βαθμολογία 98/100.

 

Για την εξαιρετική επίδοσή του στο Πρόγραμμα "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", αντιπροσωπεία των Junior και Senior Ambassadors το σχολείο, μαζί με το Εσπερινό Γυμνάσιο Χίου, θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Euroscola.

 

Το πρόγραμμα Euroscola φέρνει κοντά μαθητές και μαθήτριες ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τις υποψήφιες χώρες και τα πρώην κράτη μέλη, προκειμένου να συζητήσουν, να υποστηρίξουν μια θέση, να διαπραγματευθούν, να καταθέσουν τροπολογίες, να ψηφίσουν και τελικά να εγκρίνουν ψηφίσματα σχετικά με πραγματικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

 

Οι μαθητές/μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουν για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες και να διατυπώσουν τις προσωπικές τους απόψεις μέσα στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η Ομάδα EPAS  συνεχίζει και για το σχολικό έτος 2023-2024 τις δράσεις με βασική θεματική τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

 

Τσιάτσικα Παναγιώτα - Συντονίστρια Ομάδας EPAS 

 

Τσιπλάκη Ελένη - Υπεύθυνη αποστολής Στρασβούργου