Εκπαιδευτική συνάντηση του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας & του ΟΕΝΕΦ στο Γυμνάσιο Μελίτης

Μέλη της διαχειριστικής ομάδας του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν και συνάντησαν τους μαθητές/τριες από την Γ’ τάξη του Γυμνασίου Μελίτης, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, η συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες σχετικά με το ρόλο και βασικές επιδιώξεις του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τις προτεραιότητες και στόχους του φορέα υποδοχής του Κέντρου, του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Ημέρα της Ευρώπης που σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» και θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στον ρόλο και λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκε ακόμη με τους μαθητές το τι μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αναφορά στο μέσο NextGenerationEU και στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Τέλος, επισημάνθηκαν  οι ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους μέσα από τις δράσεις (Βασική δράση 1, 2 και 3) του προγράμματος Erasmus+ κατά την περίοδο 2021-2027, αλλά και μέσω των Σχεδίων Εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

 

Στη συνέχεια, ο συνεργάτης του Κέντρου, Άκης Δημητρίου, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) και τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται για τη νεολαία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις τοπικές και διεθνείς δράσεις που συμμετέχει και διοργανώνει ο ΟΕΝΕΦ και πώς οι νέοι/νέες μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτές. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη των νέων, όπως το Erasmus+ και το European Solidarity Corps και πώς οι μαθητές/τριες μπορούν να επωφεληθούν μέσα από αυτά.

 

Η παραπάνω ενημερωτική δράση έληξε με έναν γόνιμο διάλογο με τους μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι είχαν πολλές ερωτήσεις για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις ευκαιρίες κινητικότητας. Πολύ θετική ήταν η ανταπόκριση των μαθητών/τριών στο διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι, μέσω του οποίου είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με καίρια ζητήματα της Ε.Ε. Στις μαθήτριες της νικήτριας ομάδας αλλά και σε όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, διανεμήθηκε δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό και μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα. Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια κα Ιωάννα Χρυσοχοΐδου και την εκπαιδευτικό κα Δώρα Τόλη για την πρόσκληση και φιλοξενία τους και συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και τη συμμετοχή τους.

 

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Γυμνάσιο Μελίτης, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.