«Μαθαίνοντας για την ΕΕ»: Χρηματοδοτική δράση του Erasmus +/Jean Monnet για τα σχολεία


Από τον Μάρτιο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, οι δράσεις Jean Monnet προσφέρουν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για σχολεία και ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 

Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση για την ενημέρωση των νέων και την ανάπτυξη κριτικής συνείδησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι αντιπροσωπεύει, πώς λειτουργεί και τι διαφορά κάνει στην καθημερινότητά τους.

 

Οι πρωτοβουλίες «Μαθαίνοντας για την EΕ» είναι μια νέα δράση Erasmus + / Jean Monnet, η οποία παρέχει στα σχολεία τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση για να διδάξουν σχετικά με την ΕΕ στις τάξεις τους. Ο Jean Monnet ήταν ένας από τους θεμελιωτές της ΕΕ που επιθυμούσε να προσεγγίσει τους πολίτες πέρα από το πολιτικό κατεστημένο, εξ ου και οι πολλές δράσεις για την εκπαίδευση που φέρουν το όνομά του. Σήμερα, για πρώτη φορά, υπάρχουν διαθέσιμες επιχορηγήσεις ύψους έως 30.000 EUR για περίοδο 3 ετών για τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

 

Μέσω των πρωτοβουλιών «Μαθαίνοντας για την ΕΕ», οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν στήριξη για να κάνουν τη διαφορά. Σε συνδυασμό με τη δράση Jean Monnet για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, τα σχολεία και τα δίκτυα σχολείων που επιθυμούν να αναζητήσουν λύσεις για τη διδασκαλία σχετικά με την ΕΕ στις τάξεις τους, μπορούν να επωφεληθούν από τη χρηματοδοτική στήριξη αυτή.

Πώς μπορώ να λάβω επιχορήγηση για την πρωτοβουλία «Μαθαίνοντας για την ΕΕ»;

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε ως εκπαιδευτικός είναι να παρουσιάσετε μια καλή ιδέα για ένα έργο. Η δημιουργικότητα ανταμείβεται και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο διαδικτυακό φυλλάδιο «Μαθαίνοντας για την ΕΕ στο σχολείο» όπου παρουσιάζονται ορισμένες ενδιαφέρουσες εμπειρίες από σχολεία όπου ήδη διδάσκεται ύλη σχετικά με την ΕΕ Μια άλλη πηγή έμπνευσης θα μπορούσε να είναι ο ιστότοπος «Γωνιά μάθησης EΕ», όπου μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό για την ΕΕ — σε όλες τις γλώσσες και για όλες τις ηλικίες, για διδασκαλία, μάθηση και δικτύωση. Στη συνέχεια, αναζητήστε συγκεκριμένα στοιχεία — οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας περιλαμβάνονται στον οδηγό του προγράμματος Erasmus +. Επειδή ο εν λόγω οδηγός είναι μακροσκελής και είναι δύσκολο να προσανατολιστείτε αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς ψάχνετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι στοχευμένη αναζήτηση για τις «πρωτοβουλίες Jean Monnet «Μαθαίνοντας για την ΕΕ», να σημειώσετε ότι πρόκειται για ετήσια διαδικασία —η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διαφέρει από χρόνο σε χρόνο— και να αναζητήσετε τις ακριβείς ημερομηνίες στον οδηγό του προγράμματος για το 2023. Κάθε νέα πρόσκληση δημοσιεύεται το φθινόπωρο (15 Νοεμβρίου 2022 με προθεσμία: 14 Φεβρουαρίου 2023), τα αποτελέσματα κατά κανόνα ανακοινώνονται το καλοκαίρι και, επομένως, η υλοποίηση συνήθως γίνεται την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Θα σας βοηθήσει μια προσεκτική εξέταση των κριτηρίων ανάθεσης που καλύπτουν τα εξής:

• Συνάφεια του σχεδίου

• Ποιότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης του σχεδίου

• Ποιότητα της σύμπραξης και των ρυθμίσεων συνεργασίας

• Αντίκτυπος, διάδοση και βιωσιμότητα

Εάν έχετε μια ιδέα και πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να παρουσιάσετε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται στα κριτήρια ανάθεσης, πρέπει να υποβάλετε αίτηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος επιχορηγήσεων (e-grant). Αυτό μπορεί να μοιάζει αποθαρρυντικό, αλλά μην πτοείστε. Υπάρχει κάποιο άτομο στο γραφείο της διεύθυνσης που μπορεί να σας βοηθήσει με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

Ξεκινήστε τη διαδικασία υποβολής αίτησης πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας, αφού βεβαιωθείτε ότι το σχολείο σας διαθέτει αριθμό εγγραφής, που είναι γνωστός ως αριθμός PIC. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής επιχορήγησης για να υποβάλετε αίτηση.