ΕΒΔΟΜAΔΑ ΚΟΙΝΟY LUX

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τομέα του πολιτισμού και μέσω του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη", η ΕΕ έχει δεσμευτεί να προβεί στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενίσχυση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. 

 

Μπορείς κι εσύ να δείξεις την υποστήριξή σου στον ευρωπαϊκό πολιτισμό παίρνοντας μέρος στο Βραβείο Κοινού LUX, το οποίο αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η European Film Academy, σε συνεργασία με το πρόγραμμα της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη», σας παρουσιάζουν τρεις συναρπαστικές ταινίες, υποψήφιες για το νέο LUX – το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού. Υπολογίζουμε λοιπόν σ’ ΕΣΑΣ για να συμμετάσχετε στη μεγαλύτερη κινηματογραφική κριτική επιτροπή της Ευρώπης που υπήρξε ποτέ.

 

Για πρώτη φορά, το κοινό, μαζί με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγει τη νικήτρια ταινία.

 

Δείτε και ΨΗΦΙΣΤΕ έως τις 23 Μαΐου 2021!

 

Τρεις ταινίες διαγωνίζονται φέτος για το Βραβείο Κοινού LUX: 

 

"Άσπρο Πάτο" από το Δανό σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ 

 

Τέσσερις φίλοι, καθηγητές σχολείου διεξάγουν ένα πείραμα κατανάλωσης αλκοόλ το οποίο σύντομα εκτροχιάζεται. Η ταινία κέρδισε το φετινό βραβείο Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας. 

 

"Collective" από τον Ρουμάνο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νάναου 

 

Το 2015 μια πυρκαγιά σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Βουκουρεστίου οδήγησε στον θάνατο 64 ανθρώπων. Το συναρπαστικό αυτό ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια ομάδα δημοσιογράφων των οποίων η έρευνα για την πυρκαγιά αποκαλύπτει ανεξέλεγκτη διαφθορά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η ταινία προτάθηκε για δύο βραβεία Όσκαρ το 2021. 

 

"Corpus Christi" από τον Πολωνό σκηνοθέτη Γιαν Κομασά 

 

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός 20χρονου τρόφιμου αναμορφωτηρίου που αντικαθιστά τον ιερέα μιας μικρής πολωνικής επαρχίας. Οι αντισυμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί βοηθούν τους ενορίτες του. Σύντομα, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τραγικό μυστικό που ταλανίζει τη μικρή τοπική κοινωνία. Η ταινία προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ το 2020. 

 

Δες σε ποιο μέρος στην Ευρώπη μπορείς να παρακολουθήσεις τις ταινίες LUX στο διαδίκτυο, από τις 10 έως τις 16 Μαΐου.

 

Για την Ελλάδα, παρέχεται άμεση πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-week-greece/ και για την Κύπρο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-week-cyprus/. Ο σύνδεσμος πρόσβασης είναι διαφορετικός για κάθε κράτος μέλος. Η πρόσβαση στις επιλεγμένες ταινίες εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και ο αριθμός των δωρεάν εισιτηρίων είναι περιορισμένος.

 

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για την επιλογή του φετινού νικητή! Επισκέψου λοιπόν την ιστοσελίδα luxaward.eu και ψήφισε την αγαπημένη σου ταινία έως τις 23 Μαΐου 2021. Ψηφίζοντας έχεις αυτόματα την ευκαιρία να παρευρεθείς στην επόμενη τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2021.

 

Είσαι σινεφίλ? Τότε μην διστάσεις να παρακολουθήσεις τη συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών που θα μεταδοθεί ζωντανά στην σελίδα μας στο Facebook την Παρασκευή 14 Μαΐου στις 18.00. Το Κοινοβούλιο θα ανκοινώσει την νικήτρια ταινία στις 9 Ιουνίου.  

 

Καλή θέαση!