Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πειραματικού Δημοτικού στον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας- Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, οι 17 μαθητές και μαθήτριες της Β' τάξης του Πειραματικού Δημοτικού συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Καππάτου Αναστασία και Ρόμπη Μελπομένη, επισκέφτηκαν το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας. 

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και να εξερευνήσουν το “θησαυρό” της παιδικής μας βιβλιοθήκης και των καινοτόμων παιχνιδιών. Έπειτα, συγκεντρώθηκαν όλοι κάτω από το “Δέντρο της Δημοκρατίας” όπου ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας κ. Κώστας Φιλιππίδης, ενημέρωσε τα παιδιά για ζητήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έκανε ιστορική σταχυολόγηση σχετικά με την προέλευση και την ιστορία του ονόματος της Ευρώπης μέσα από την μυθολογία και τέλος, πληροφόρησε τους μαθητές/τριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Επιπλέον, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ευάγγελος Δημητρίου, έκανε λόγο για τις Αρχές που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους Πολίτες (Ειρήνη, Δημοκρατία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Πολυμορφία) αλλά και για τον “Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, επεσήμανε και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. 

 

Η επίσκεψη έκλεισε με μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπαιξαν ένα αλληλεπιδραστικό επιδαπέδιο παιχνίδι τεραστίων διαστάσεων, με τίτλο “Ευρω-Γνώστες”. Νικητές ήταν όλοι οι μαθητές καθώς έπρεπε να αναπτύξουν τη συνδυαστική σκέψη και όσα είχαν παρατηρήσει και ακούσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και να δώσουν σωστές απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Τα σχόλια που αποκομίσαμε μετά το πέρας των δραστηριοτήτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και από τις εκπαιδευτικούς, μας δίνουν την κινητήρια δύναμη να συνεχίσουμε υλοποιώντας τέτοιες παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον.