Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στο podcast “The EU Teens 4 Green”


Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, συμμετείχε στο podcast, με τίτλο: “The EU Teens 4 Green”. Ο Επικεφαλής του ED Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα και ποιες είναι μερικές από τις καλές πρακτικές για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με έμφαση στη νεολαία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά (νεανικής) ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Με βάση αυτό, επικεντρώνονται όλες οι δράσεις του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, παρέχοντας μοναδικές ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους, ώστε να κάνουμε τη φωνή τους να ακουστεί και να αντιστραφεί το brain drain που μαστίζει την Περιφέρειά μας.

 

Αναφέρθηκε στην ουσιαστική δράση της νεολαίας που ήταν η διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου-Forum νέων της Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις». Το Συνέδριο υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), και στις δραστηριότητες του συμμετείχαν νέοι και νέες 16-35 ετών, που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν και γενικά δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

 

Απότοκο αυτού του συνεδρίου είναι η εκπόνηση ενός concept note, που υλοποιήθηκε από νέους ειδικούς και φοιτητές/τριες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καταγράφοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου και έχει ήδη δημοσιευθεί και προωθηθεί σε τοπικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές αρχές. Στόχος αποτελεί η αναστροφή του μοντέλου brain drain σε brain gain, με τους νέους να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση, παίρνοντας το μέλλον στα χέρια τους, χαράζοντας από κοινού πολιτική. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου τόνισε ότι οι ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους/νέες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των δράσεων που διοργανώνει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, βοηθούν στην ενεργό συμμετοχή τους για τη δημιουργία ενός τόπου, όπου οι νέοι επιθυμούν να μείνουν, να σπουδάζουν και να εργαστούν.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, ένα καινοτόμο youth center που βρίσκεται υπό υλοποίηση. Αυτό το κέντρο που συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, θα έχει την έδρα του στη Φλώρινα και θα αποτελεί στολίδι όλης της χώρας, καθώς θα παρέχει δυνατότητες διοργάνωσης συνεδρίων, σεμιναρίων και workshops, με ειδικούς εξοπλισμένους χώρους εργασίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνάντηση διαλόγου που είχαν οι Ενεργοί Νέοι του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και η διαχειριστική ομάδα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Elisa Ferreira, στην Κοζάνη. Η Πορτογαλίδα Επίτροπος της Ε.Ε κα Elisa Ferreira, συζήτησε με τους προσκεκλημένους ζητήματα που προκύπτουν από την απολιγνιτοποίηση και την προοπτική του σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και την εξεύρεση διεξόδων για μια βιώσιμη οικονομία, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της στήριξης των υπό μετάβαση περιοχών, μεταξύ άλλων μέσω του ταμείου “Just Transition” στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας έγκρισης για τα Ταμεία Συνοχής στον προϋπολογισμό 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στη συζήτηση παρευρέθηκε μαζί του και η Konstantina Togaridou, η οποία είναι European Climate Pact Ambassador, Just Transition Facilitator/MA Researcher at DCN Global/ Core Team IBG Climate Change Catalyst 2030, Μember of the JTP Horizontal WGs, EU DG REGION

 

 

Παρακολουθήστε ολόκληρο το επεισόδιο στο podcast: https://open.spotify.com/episode/7cUCM8yfxp5pekOL4oqX9y?si=2c1a0a677c2a4ace&nd=1