Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στη συζήτηση για τις "Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα"

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022  στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα συναντηθούν με νέους και νέες για μια συζήτηση με θέμα «Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα». Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στην ανοιχτή συζήτηση, όπου νέοι και νέες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μάθουν τι κάνει η ΕΕ στον τομέα αυτό, να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες καθώς και να θέσουν τους προβληματισμούς και ερωτήματά τους.

 

Χαιρετισμούς και κεντρικές ομιλίες θα εκφωνήσουν η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κα Νιόβη Ρίγκου, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης στο Υπουργείο Εργασίας κ. Ελένη Γιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας στο Υπουργείο Παιδείας κ. Γιώργος Βούτσινος καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας κ. Αρμόδιος Δρίκος θα συμμετέχουν στην εκδήλωση ως ομιλητές.

 

Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια των ζωντανών υβριδικών εκδηλώσεων στα περιφερειακά Europe Direct, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςτου Europe Direct Ηπείρου και του Europe Direct Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα παρέχουν πρακτικές πληροφορίες για την κάθε περιφέρεια και θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.

 

Όσοι επιθυμείτε να παραστείτε στην εκδήλωση στην Αθήνα - Impact Hub Athens – Αίθουσα ‘Hub Deck’, Καραϊσκάκη 28, 10554, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ μέχρι τις 17.00 στις 18/11/2022.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ..

 

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω ζωντανής μετάδοσης χωρίς εγγραφή στο:

-FB: https://www.facebook.com/EURepresentationGreece ή

-YouTube: https://www.youtube.com/EURepresentationGR

 

Σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν στο επίκεντρο οι ανάγκες και οι ιδέες των νέων. Ο διάλογος αυτός ενισχύει τη φωνή των νέων όσον αφορά τις εμπειρίες και τις προσδοκίες τους σε θέματα που σχετίζονται με τη μάθηση και την απασχόληση.

  • Στο πλαίσιο των ενισχυμένων εγγυήσεων για τη νεολαία, η Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι προσφέρονται θέσεις εργασίας καλής ποιότητας, συνεχής εκπαίδευση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση σε όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που μένουν άνεργοι ή αποχωρούν από το εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Η ΕΕ προωθεί πολιτικές που παρέχουν στους πολίτες τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η Επιτροπή πρότεινε να ανακηρυχθεί το 2023 Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν τις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες.

Διατίθεται σημαντική ενωσιακή χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τη στήριξη των επενδύσεων των κρατών μελών στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+), με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στον τομέα των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, περίπου το 17% των δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες».

 

Βρείτε ακολούθως τα στοιχεία των περιφερειακών κέντρων που συμμετέχουν στη συζήτηση:

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Λεωφόρος 7ης Νοεμβρίου 9, 53100, Φλώρινα 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λόφος Πανεπιστημίου, Κτίριο Περιβάλλοντος Ισόγειο, Γραφείο 1Α, 81100 Μυτιλήνη

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ,  Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ 5, 691 00, Κομοτηνή

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ζώη Καπλάνη 10, 454 44, Ιωάννινα

Ακολούθως παρατίθεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.