Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" 2021-2022

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament Ambassadors Schools – EPAS) κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022.

 

Το Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία σε εθελοντική βάση σε Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου.

 

Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος είναι η προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, η βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η κατανόηση του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Διαδικασία για συμμετοχή στο Πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2021-2022

 

Το Πρόγραμμα θα δεχθεί φέτος 75 σχολεία. Σε περίπτωση αιτήσεων από περισσότερα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί σε σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης και νέα σχολεία και, ακολούθως, βάσει της σειράς με την οποία απεστάλησαν οι αιτήσεις.

 

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, με τα στοιχεία των συμμετεχόντων καθηγητών, στην ακόλουθη διεύθυνση:  https://epasgreece.eu/registration/

 

Υπενθυμίζεται πως ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων καθηγητών ανά σχολείο είναι δυο, ενώ ο μέγιστος αριθμός είναι 10.

 

Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα γίνει γνωστοποίηση των σχολείων τα οποία θα έχουν γίνει δεκτά στο Πρόγραμμα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και την ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

 

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021 θα πρέπει τα σχολεία αυτά να έχουν κοινοποιήσει τα ονόματα των μαθητριών και μαθητών που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα (ελάχιστος αριθμός έξι, μέγιστος αριθμός 15).

Περισσότερες πληροφορίες για τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα διατίθενται στον δικτυακό τόπο: http://edutv.gr/index.php/epas-ambassadors

 

Επιμορφωτικές ημερίδες

Με την επιφύλαξη της κατάστασης σχετικά με την πανδημία της Covid-19, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης επιμορφωτικές ημερίδες για τους νεοεισερχόμενους στο πρόγραμμα καθηγητές κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • 13 Οκτωβρίου 2021: Ξάνθη (για τα σχολεία της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης)
  • 14 Οκτωβρίου 2021: Θεσσαλονίκη (για τα σχολεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας)
  • 22 Οκτωβρίου: Ηράκλειο Κρήτης  (για τα σχολεία της Κρήτης)
  • 3 Νοεμβρίου 2021: Αθήνα (για τα σχολεία της Αττικής, στερεάς και δυτικής Ελλάδας, και Πελοποννήσου)

Σημείωση: Λόγω της πανδημίας, οι καθηγητές από τα σχολεία στα νησιά θα συμμετάσχουν ζωντανά στην ημερίδα της Αθήνας με διαδικτυακή παρουσία. Όσοι καθηγητές από τα νησιά θα επιθυμούσαν με δική τους ευθύνη και έξοδα τη μετάβαση τους στην Αθήνα (ή σε κάποια από τις άλλες ημερίδες) μπορούν να το πράξουν.

 

Οι νεοεισερχόμενοι καθηγητές προτρέπονται να εκκινήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες με τις σχολικές/περιφερειακές τους διευθύνσεις ώστε να μπορέσουν να παραστούν στις ημερίδες.

 

Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.