Συμμετοχή του Δρ. Κωνσταντίνου Στεργίου, Επικεφαλής του EDIC Δυτικής Μακεδονίας, σε Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για τη Νεολαία.

Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, συμμετείχε  ως ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με τίτλο, "SCYF Global Youth Expert Forum", που διεξήχθη διαδικτυακά, στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ίδρυμα Seongnam City Youth Foundation (SCYF) - Ν. Κορέα και συμμετείχαν διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες νέων από την Ευρώπη και την Ν. Κορέα, με κύριο θέμα του φόρουμ «Εργασία για τη Νεολαία και η Νέα Πραγματικότητα», το οποίο επικεντρώθηκε στις αλλαγές στον τομέα της εργασίας των νέων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στεργίου στην εισήγηση του με τίτλο "Resilient Youth and Future Skills - Ανθεκτικότητα Νεολαίας και Μελλοντικές Δεξιότητες", ανέλυσε τις επερχόμενες αλλαγές στη ζωή των νέων και προκλήσεις σε τομείς της αγοράς εργασίας για νέους (προβλήματα και τάσεις στην απασχόληση των νέων), της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ειδικότερα μετά την πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο κ. Στεργίου, αποδεικνύεται πως η πανδημία  COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού οδήγησαν στην παγκόσμια "διακοπή" και επιβράδυνση της εκπαίδευσης και το αντίστοιχο κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων, απειλώντας τη συνέχεια της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μαθητειών και πρακτικών. Η κρίση έχει επιταχύνει δραματικά τη μετάβαση στην λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από θεμελιώδεις τεχνολογίες όπως η ρομποτική, ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα οι προηγμένες, ασύρματες και έξυπνες τεχνολογίες. Στη συνέχεια, ο κ. Στεργίου, μίλησε για την αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων των νέων και των αναγκών των εργοδοτών, για το χάσμα αυτό που όλο και αυξάνεται, για το ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται για την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και ποιοι φορείς και οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και την καλλιέργεια των εν λόγω δεξιοτήτων στη νέα γενιά. 

Συνοψίζοντας ο Επικεφαλής του Edic Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στον μεταβαλλόμενο κόσμο της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών αλλαγών και της ψηφιοποίησης, που προσφέρει τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων. Η κρίση έδειξε ήδη πόσο σημαντική είναι η ικανότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων, και η ανάγκη άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, καθώς μια οικονομία μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί.

 

Η παρουσίαση του κ. Στεργίου είναι διαθέσιμη εδώ

 

Συμπερασματικά, βασικός στόχος αυτού του φόρουμ ήταν να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για το Youth Work και το New Normal στο παγκόσμιο φάσμα, διευρύνοντας παράλληλα τις απόψεις μας σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας για τη Νεολαία του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το SCYF είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς νεολαίας στην Ν. Κορέα και ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να υποστηρίζει την νεολαία της πόλης της Seognam που βρίσκεται στα προάστια της Σεούλ. Μέσα από τη δράση του, το SCYF δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υγιή ανάπτυξη των νέων, την εξασφάλιση της συμμετοχής, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας έκφρασης των νέων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να έχουν έναν χώρο στον οποίο νιώθουν χαρούμενα όλα τα παιδιά!  Η περσινή επίσκεψη των κκ. Στεργίου και Φιλιππίδη, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Κέντρων Νεότητας ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μεταφορά καλών πρακτικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά, βασισμένων στα πρότυπα της πόλης Seongnam. 

Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα από τη συμμετοχή του Δρ. Κωνσταντίνου Στεργίου (23'23'') στο διεθνές συνέδριο με τίτλο,  "SCYF Global Youth Expert Forum".