Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών του ΣΔΕ Φλώρινας και του παραρτήματος Αμυνταίου στο ED Δυτικής Μακεδονίας

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, στα γραφεία του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας τους μαθητές/τριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας και του παραρτήματος Αμυνταίου.

 

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο youth center, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με τη σημαντική εμπειρία του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από ένα σύντομο ιστορικό των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει με απώτερο σκοπό την ενεργότερη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία των πολιτών. Στη συνέχεια της εισήγησής του ο Δρ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε στις αξίες της ΕΕ που είναι κοινές σε όλα τα κράτη μέλη όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.

 

Ακολούθως οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα κύρια βήματα της δημιουργία της ΕΕ, καθώς και για το ποια είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ και ποια τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος. Επισημάνθηκε ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αλλά εξετάστηκε και πώς η ΕΕ μέσα από τις πρωτοβουλίες, χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα έχει επενδύσει σε τομείς όπως στις μεταφορές, στην έρευνα και στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ένταξη, στις θέσεις εργασίας, στην υγεία, στην περιφερειακή ανάπτυξη των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ και στα ανθρωπιστικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Επιπλέον έγινε αναφορά στην ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή καθώς η αποτελεσματική δράση, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας και στη χρήση της, είναι ουσιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απορίες αλλά και προβληματισμούς τους σχετικά με το πώς μπορούν επί της ουσίας να αξιοποιήσουν τις πολιτικές και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφέρεια, στη ζωή και στην καθημερινότητά τους προκειμένου να επωφεληθούν από τις δράσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους.

Η γνώση αποτελεί δύναμη στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών!

                                                                                                                                                            Οι Νέοι Μπροστά! 

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3