Ώρα να συζητήσουμε για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης #SOTEU2021

 

Τον Σεπτέμβριο κάθε χρονιάς, ο/η εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφωνεί ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συζητά με τους ευρωβουλευτές, με σκοπό την αποτίμηση του προηγούμενου έτους και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το επόμενο. Φέτος, η Ursula Von Der Leyen αναμένεται να σκιαγραφήσει τον αντίκτυπο του έργου της Επιτροπής κατά το παρελθόν έτος, να αναφερθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας, κύρια προτεραιότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς και σε ζητήματα όπως η οικονομική ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Στρατηγική, αλλά και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που αποτελούν καίριας σημασίας πρωτοβουλίες για μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη Ευρώπη.

 

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τον δημοκρατικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιεί απολογισμό του έργου της ενώπιον των εκλεγμένων αντιπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό το ετήσιο γεγονός είναι σημαντικό για την προώθηση μιας πιο διαφανούς και δημοκρατικής Ένωσης, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία για να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες, αναδεικνύοντας τα κομβικά σημεία της δράσης της καθώς και τις προκλήσεις της τρέχουσας χρονιάς. Τα δικαιώματα των πολιτών και οι δημοκρατικές διεργασίες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ιδιαίτερης συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα καθώς και από το Facebook του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

 

Στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν το έργο της Επιτροπής και τις πρωτοβουλίες τις που αναμένονται για το επόμενο έτος, παρουσιάζοντας επίσης τις απόψεις και τις ιδέες τους στην κατεύθυνση αυτή. Η ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης αποτελεί ευκαιρία για τα μέλη του ΕΚ να ελέγξουν το έργο και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμβάλουν στον καθορισμό των κατευθύνσεων της ΕΕ.

 

 

Το EDIC Δυτικής Μακεδονίας σας καλεί είτε να συμμετέχετε στη δια ζώσης εκδήλωση προβολής της Ομιλίας της Προέδρου, όπου θα προβάλλουμε την ομιλία σε μεγάλη οθόνη, live, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου μας, σεβόμενοι απόλυτα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας COVID-19 (αποστάσεις, χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικών, περιορισμένος αριθμός ατόμων κλπ), είτε να συντονιστείτε στη σελίδα μας στο Facebook, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00.

 

 

«Το μέλλον θα είναι όπως θα το διαμορφώσουμε εμείς. Και η Ευρώπη θα είναι αυτή που εμείς θέλουμε να είναι.»

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Πώς να παρακολουθήσετε την ομιλία και τη συζήτηση