Κατάσταση της Ένωσης 2022

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σας καλούν να παρακολουθήσετε την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε δια ζώσης στην Έδρα μας (7ης Νοεμβρίου 9) είτε να να συντονιστείτε online στη σελίδα στο Facebook την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10:00.

 

Θα μάθουμε μαζί τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση το χρόνο που μας πέρασε, αλλά και ποιες θα είναι η προτεραιότητες για τη χρονιά που έρχεται!

 

Η γνώμη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά!

 

Μετά το τέλος της ομιλίας, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις και τις απόψεις σας, συμπληρώνοντας ΕΔΩ τη σχετική φόρμα.

 

Σας περιμένουμε όλες και όλους στο ραντεβού μας με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

Τι είναι η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ;

 

Η "Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι μια ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμα της για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον.

 

Στη συζήτηση που ακολουθεί στην ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου, ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, εξετάζουν το έργο της Επιτροπής υπό το πρίσμα της εκπλήρωσης των απαιτήσεων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

 

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει το πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής για το επερχόμενο έτος.

 

Γιατί η φετινή ομιλία είναι σημαντική;

 

Η ανταπόκριση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίζεται η ΕΕ.

 

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν επίκαιρες - η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

 

Το Κοινοβούλιο, ακολουθώντας τις προτάσεις των πολιτών σχετικά με τις αλλαγές στην ΕΕ που εγκρίθηκαν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναμένει από την ΕΕ να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να προχωρήσει σε φιλόδοξες πολιτικές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

 

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το hashtag #SOTEU.

 

Επίσης, μπορείτε να παίξετε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων (quiz) και να ελέγξετε τις γνώσεις σας σχετικά με τις κύριες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Επιτροπή και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, από την αρχή της θητείας της και πώς αντιμετώπισε τις πρωτοφανείς προκλήσεις που προέκυψαν.

 

Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ομιλία και από τα επίσημα κοινωνικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συμμετέχετε στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Twitter, LinkedIn και Instagram.

 

Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ΕΔΩ και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΔΩ.