Πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της 'Ενωσης 2023

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας -  Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας διοργάνωσε εκδήλωση κατά την οποία μετέδωσε ζωντανά την ετήσια ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης 2023, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 10:00, στα γραφεία του Κέντρου.

 

Κατά τη διάρκεια της προβολής της ομιλίας της Προέδρου, τα μέλη και οι εθελοντές του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα επιτεύγματα του προηγούμενου έτους, αλλά και τις κοινές προκλήσεις, προτεραιότητες και εμβληματικές πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος, για την Ευρώπη και πέραν αυτής. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία της Προέδρου ήταν η τελευταία στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής εντολής, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. 

 

Ειδικότερα, η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισε το σύνολο των Ευρωπαίων Πολιτών, στις συνέπειες της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, την υποδοχή εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων αφού συντελέστηκε ο μεγαλύτερος εκτοπισμός ανθρώπων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στις πρωτοφανείς ευρωπαϊκές επενδύσεις που έδωσαν μια ώθηση στην οικονομία. Ακόμη η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε αναφορά στην επισιτιστική κρίση, στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων που αποτελούν εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, διότι εμποδίζεται η καινοτομία, η ευημερία και η ανάπτυξη της, στον πληθωρισμό αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τις ζωές μας η τεχνητή νοημοσύνη που θα πρέπει να αναπτυχθεί με διαφανή τρόπο. 

 

Τα κυριότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στην προάσπιση της ευρωπαϊκής ειρήνης και στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην ανάκαμψη των οικονομιών μέσω του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU, αλλά και στην επένδυση για την ευημερία της Ευρώπης, τονώνοντας την ενεργειακή μας ανεξαρτησία μέσω του REPowerEU και αντιμετωπίζοντας τον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην οικονομία της ΕΕ, επιταχύνοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά την περίοδο 2022-2023 η Επιτροπή παρέμεινε πιστή στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μέσα από την προάσπιση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας.

 

Οι νέοι και νέες που παρακολούθησαν την προβολή της ομιλίας της Προέδρου είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας αλλά και με το πέρας αυτής να συζητήσουν με τη διαχειριστική ομάδα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, τα όσα άκουσαν κατά την ομιλία, αλλά και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα των φυσικών καταστροφών, το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί σε αυτά και σε ποιο βαθμό. Παράλληλα συζήτησαν για θέματα που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική αποκατάσταση και ένταξη τους στην αγορά εργασίας, με την κλιματική κρίση αλλά και το πώς η ΕΕ χειρίζεται τη δίκαιη και πράσινη μετάβαση, ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_en

 

Οι Νέοι Μπροστά!