Ψηφιακή συνάντηση του Επικεφαλής του EDIC Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνου Στεργίου, με τους μαθητές του Β2 του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας

Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Στεργίου, "επισκέφτηκε" την ψηφιακή τάξη του Β2 Τμήματος, του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2020.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφιακής παρέμβασης, ο κ. Στεργίου,  είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τους μαθητές/μαθήτριες του τμήματος για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και της αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με αυτές.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή το project που υλοποιεί το εν λόγω τμήμα με υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια της δράσης την κα Άννα Μπαφίτη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Teachers For Europe (T4E). Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture» (2018-2021) αποβλέπει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας της ΕΕ, η οποία συμβάλλει στην αποδοχή της ΕΕ ως μια οντότητα που λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα υπέρ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ταυτότητας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα T4E στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του προγράμματος το θέμα της ψηφιακής συνάντησης ήταν "Η ρητορική μίσους και οι αξίες της Ευρώπης: Προβληματισμοί και δράση". Ο κ. Στεργίου, κατά τη διάρκεια της ψηφιακής αυτής δράσης, αναφέρθηκε και οργάνωσε σχετικές δραστηριότητες, σχετικά με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπαγορεύουν τη συμπερίληψη, την αποδοχή της διαφορετικότητας και αποτρέπουν τη ρητορική μίσους. Βασικός σκοπός η άμεση εμπλοκή και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ρητορική μίσους, με σχετική  αναφορά σε σχετικές διατάξεις ευρωπαϊκών θεσμικών κειμένων.
Οφείλουμε να συγχαρούμε για την πρωτοβουλία αυτή τη συντονίστρια του προγράμματος κα. Άννα Μπαφίτη αλλά και τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στη συνάντηση, για την ωριμότητα που επέδειξαν αλλά και τη συστηματική δουλειά και άριστη συνεργασία που είχαμε καθ' όλη τη διάρκεια. Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας είναι πάντα δίπλα στους νέους ανθρώπους και στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις.