Φλώρινα, Βρυξέλλες, Ευρώπη! Μια εμπειρία ζωής για τους Νέους Ενεργούς Πολίτες

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ "Virtual Youth Work" που συντονίζει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές ηλικίας 16-18 ετών να επισκεφθούν από κοντά τα ευρωπαϊκά όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

 

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας στο πλαίσιο της συνεργασίας με τίτλο: «Ενεργός Πολίτης – Ευρωπαίος Πολίτης – Εθελοντικές Δράσεις» με συντονίστρια καθηγήτρια την κυρία Γκόλνα Χριστίνα. Η συνεργασία του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας με το 1ο ΓΕΛ Φλώρινας, από το 2015, έχει δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για τους μαθητές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Κοινωνικές πρωτοβουλίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγές νέων με άλλες χώρες της Ευρώπης, δίνουν την ευκαιρία στους νέους να αποκομίσουν δεξιότητες και εμπειρίες που ενδυναμώνουν το ρόλο τους ως Ενεργοί και Ευρωπαίοι Πολίτες.

 

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018, οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν για την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συντονιστής της εκπαίδευσης των νέων, είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας. 

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε 24 - 28 Μαρτίου 2018 και η 15μελής ελληνική αποστολή αποτελούταν από 12 νέους / μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και 3 μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, με αρχηγό της αποστολής τον κ. Κώστα Φιλιππίδη, πρόεδρο του Ομίλου. 

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 45 άτομα από 3 χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) και φορέας συγχρηματοδότησης του προγράμματος είναι η Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων για τη Νεολαία της Ιρλανδίας για το πρόγραμμα Erasmus+.

Παναγιώτης, Α’ Λυκείου

 

Αυτό το ταξίδι με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τις έννοιες συνεργασία και ομαδικότητα. Μέσα από όλο αυτό γνώρισα μια διαφορετική κουλτούρα και ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος. Το πρόγραμμα πήγε όπως έπρεπε και ο καθένας έκανε άριστα τον ρόλο του. Επιπρόσθετα ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά όργανα ήταν εντυπωσιακά και χάρη στην απλή αγγλική γλώσσα που χρησιμοποίησαν αυτοί που μας μίλησαν όλα ήταν βάτα. Ελπίζω να ξανά παρευρεθώ σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό και τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι και ακόμα καλύτερα. 

Αναστασία, Β’ Λυκείου

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία γιατί είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παίρνονται οι αποφάσεις για την Ευρώπη και να κατανοήσω καλύτερα τη λειτουργία του. Επίσης είχα την ευκαιρία να έρθω πιο κοντά με τα παιδιά της ομάδας μου αλλά και ταυτόχρονα να γνωρίσω άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. Ήταν ένα ταξίδι που γέμισε την καθημερινότητα μου με όμορφες στιγμές και αν μου δινόταν η ευκαιρία είμαι σίγουρη πως θα το ξανά έκανα!

Αλέξανδρος, Β’ Λυκείου

 

Η επίσκεψη μου στις Βρυξέλλες είναι μία εμπειρία η οποία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μου και έχει διαμορφώσει καθοριστικά την προσωπικότητα μου. Αρχικά, η γνωριμία και η αλληλεπίδραση με άτομα από διαφορετικές χώρες μου έδειξε πως ο κάθε λαός έχει διαφορές στην νοοτροπία και την σκέψη, ανάλογα με τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα του. Ωστόσο, παρόλο τις διαφορές μας, διαπίστωσα πως όλοι έχουμε κοινά. Η επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο μου έμαθε τον ρόλο της Ευρώπης στην καθημερινή μου ζωή. Έμαθα για τις διαφορές ανάμεσα στην Επιτροπή και το Κοινοβουλίου. Επιπλέον, γνώρισα τα δικαιώματα μου ως Ευρωπαίος πολίτης. Τέλος, μπορώ να πω πως πέρασα πολύ όμορφα και έκανα φίλους και ήρθα κοντά με ανθρώπους από όλες τις άκρες της Ευρώπης. Η συνολική εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη.

Ειρήνη, Β’ Λυκείου

 

Φέτος είχα την ευκαιρία να επιλεγώ σε ένα από τα προγράμματα που διοργανώνει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας. Έτσι αναχωρήσαμε με προορισμό τις Βρυξέλλες. Επισκεφτήκαμε το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέρη που μπορεί να μην μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να επισκεφθούμε. Εκεί μας λύθηκαν πολλές απορίες για το ρόλο τους και διάφορα σύγχρονα ζητήματα. Επίσης, επισκεφτήκαμε το μουσείο ευρωπαϊκής ιστορίας στο οποίο μου έκανε φοβερή εντύπωση η οργάνωση μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Ακόμα ήταν ωραίο που ήρθαμε σε επικοινωνία με παιδιά άλλων εθνικοτήτων και κάναμε καινούριους φίλους. Εκτός από τα παιδιά από άλλες χώρες δεθήκαμε πολύ με τα παιδιά από την δική μας χώρα και ζήσαμε αξέχαστες εμπειρίες. Δεν θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω τις υπέροχες βάφλες που φάγαμε και τους συνοδούς για αυτή την απίστευτα ωραία εμπειρία που μας χάρισαν. Ήταν ένα από τα καλύτερα ταξίδια που έχω πάει ποτέ και ανυπομονώ να ξανά ζήσω μια τέτοια εμπειρία. Ευχαριστώ!!!

Πέτρος, Β’ Λυκείου

 

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία θα ήθελα να ξαναπάω και θα ήθελα να ξανασυναντηθούμε με τα παιδιά από τις άλλες χώρες. Πιστεύω ότι αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν οι δραστηριότητες με τα παιδιά.

Φίλιππος, Α’ Λυκείου

 

Ήταν ένα αξέχαστο ταξίδι. Μπόρεσα να καταλάβω πως συντονίζονται και τελικά συνεργάζονται όλοι οι θεσμοί τις Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένας νόμος. Επιπλέον, γνώρισα καλύτερα τον τρόπο ζωής των ανθρώπων των Βρυξελλών και έκανα καινούργιες φιλίες.

Έφη, Α’ Λυκείου

 

Υπέροχες στιγμές μαζί με άτομα που πλέον γνωρίζω. Το πρώτο μου ταξίδι, ένα αξέχαστο ταξίδι.

Αντώνης, Β’ Λυκείου

 

Το πρόγραμμα αυτο με βοήθησε πολύ στο να γνωρίσω νέους ανθρώπους, να αναπτύξω δεσμούς μαζί τους και να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Παράλληλα, μου πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία με την επίσκεψη μου στην Commission και το Ευρωκοινοβούλιο.