Εκπαιδευτική επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ Βέροιας και μαθητών από Ισπανία και Βέλγιο που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ στο ED Δυτικής Μακεδονίας

Οι συνεργάτες του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας υποδέχτηκαν, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, 31 μαθητές/τριες και 8 εκπαιδευτικούς από Ελλάδα, Ισπανία και Βέλγιο. Πιο συγκεκριμένα, καλώς ορίσαμε 14 μαθητές/τριες με 2 εκπαιδευτικούς από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας, που φιλοξενούν στην Ελλάδα 9 μαθητές/τριες και 2 εκπαιδευτικούς από το Βέλγιο και 8 μαθητές/τριες και 2 εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, μέσω του προγράμματος Erasmus+. Η ανταλλαγή μαθητών έχει τίτλο: “Me, You  and our Europe” (κινητικότητα για μαθητές και προσωπικό στη σχολική εκπαίδευση). Η δράση αυτή στηρίζει σχολεία και άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να οργανώσουν δραστηριότητες μαθησιακής κινητικότητας για μαθητές και προσωπικό σχολείων.

 

Κατά την επίσκεψη τους στην έδρα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, η συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στον ρόλο και τις επιδιώξεις του ED, αλλά και στον σκοπό και προτεραιότητες του φορέα υποδοχής του Κέντρου, του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Επιπλέον, επεσήμανε την πολύ σημαντική εμπειρία του φορέα μας και παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει ο ΟΕΝΕΦ μέσω του Erasmus+ αλλά και μέσω του European Solidarity Corps, όπως σχέδια κινητικότητας για νέους-ανταλλαγές νέων, σχέδια κινητικότητας για εργαζόμενους (Youth Workers) στον τομέα της Νεολαίας, δραστηριότητες συμμετοχής των νέων, ευκαιρίες κινητικότητας και εθελοντισμού.

 

Στη συνέχεια, ο συνεργάτης του ED, Άκης Δημητρίου, πληροφόρησε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θεσμικά της όργανα, τα βήματα Ένταξης της Ελλάδας, της Ισπανίας και του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα προγράμματα νεολαίας που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς οι νέοι μπορούν να αδράξουν τις ευκαιρίες κινητικότητας για εκπαίδευση, εθελοντισμό και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Τέλος, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις αξίες, πολιτικές και προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά και για την ενημερωτική καμπάνια “Time to Move” του Eurodesk. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας αποτελεί πολλαπλασιαστή του δικτύου Eurodesk για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Προκειμένου η συνάντησή μας να έχει έναν πιο αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, αλλά και για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων ζωντανό, απασχοληθήκαμε δημιουργικά, “παίζοντας" ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή εφαρμογή "actionbound". Κατά αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπόρεσαν να περιηγηθούν στην πόλη της Φλώρινας, και παράλληλα να μάθουν, παίζοντας και διασκεδάζοντας, για τις πολιτικές της ΕΕ.

 

Με το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διανεμήθηκε δωρεάν υλικό από την καμπάνια “Time to Move” του Eurodesk, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν καλύτερα την ΕΕ, τις προτεραιότητες και τις αξίες της.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και μαθήτριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε, την κα Χριστίνα Θυμιοπούλου και την κα Όλγα Μιχαηλίδου από το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας, την κα Kristien Calsius και την κα Gwendoline Scarlino από το Inspirocollege, Helchteren, Belgium και τέλος την κα Noelia Ramón García και την κα Andrea Maríin Arévalo από το I.E.S. Virgen del Pilar, Zaragoza, Spain.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!