Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στο Γυμνάσιο Μελίτης

Μέλη της διαχειριστικής ομάδας του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν και συνάντησαν τους μαθητές/τριες από την Γ’ τάξη του Γυμνασίου Μελίτης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου και Άκης Δημητρίου, συνάντησαν 28 μαθήτριες/μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Μελίτης, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενημερωτικών επισκέψεων του Κέντρου σε σχολικές μονάδες, αλλά και των σχεδίων δράσεων του Γυμνασίου Μελίτης, και ειδικότερα του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων “Εξερευνώ την Ευρωπαϊκή μου Ταυτότητα”, με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε καίρια ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γενικότερη ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, η συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, ενημέρωσε τους μαθητές/τριες σχετικά με το ρόλο και βασικές επιδιώξεις του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τις προτεραιότητες και στόχους του φορέα υποδοχής του Κέντρου, του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευρωπαϊκές αξίες της ΕΕ, κοινές αξίες τις οποίες οφείλουν να τηρούν όλα τα κράτη-μέλη, εάν επιθυμούν να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορά έγινε στην ιστορική προέλευση της ονομασίας της Ευρώπης, στο τι συμβολίζει η σημαία της ΕΕ αλλά και στις επίσημες γλώσσες της. Στη συνέχεια, η συνεργάτης παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το ποιες χώρες δημιούργησαν την ΕΕ και γιατί, και πότε γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης που σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κατόπιν, ο συνεργάτης του Κέντρου, Άκης Δημητρίου, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των νέων, όπως το Erasmus+ και το European Solidarity Corps και πώς οι μαθητές/τριες μπορούν να επωφεληθούν μέσα από αυτά. Ακολούθησε η ενημέρωση των μαθητριών/ών σχετικά με την καμπάνια “Time to Move” του Δικτύου Eurodesk, όπου ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας αποτελεί εθνικό πολλαπλασιαστή, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, ο συνεργάτης επεσήμανε τον ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το τί κάνει η ΕΕ για εμάς, πώς μας προστατεύει και πώς μας ενδυναμώνει, μέσα από την παράθεση απτών παραδειγμάτων αλλά και των κυριότερων επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Προκειμένου η συνάντησή μας να έχει έναν πιο αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, αλλά και για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων ζωντανό, απασχοληθήκαμε δημιουργικά, “παίζοντας" ένα διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων Kahoot, το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά, με ερωτήματα εμπέδωσης που αφορούν στις πολιτικές και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, διανεμήθηκε δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό με εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα από την καμπάνια “Time to Move” του Eurodesk, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν καλύτερα την ΕΕ και τις αξίες της.

 

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και φιλοξενία, τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του προγράμματος “Εξερευνώ την Ευρωπαϊκή μου Ταυτότητα”, κα Ιωάννα Χρυσοχοΐδου - Διευθύντρια, κα Άννα Καραντζούλη, και κα Χριστίνα Γκόλνα, τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τη δράση, κα Αφροδίτη Χαρίση, κα Ιωάννα Παπαστεφάνου και τον κ. Σωτήριο Κρουσουλούδη και συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και τη συμμετοχή τους.

 

 

 Οι Νέοι Μπροστά!