Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εκδήλωση του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας με θέμα "Αφιέρωμα στη Γυναίκα"

Οι Σχολικοί Πρέσβεις του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας την Πέμπτη 14 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, μια ημέρα για να αναγνωρίσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων, αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη και ο βουλευτής του νομού μας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρας Γυναίκας χαιρέτισαν την εκδήλωση.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας κ. Ειρήνη Κουρεμένου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Σοφία Φουδούλη,  ο Αντιδήμαρχος της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ.  Μιχάλης Χάτζιος, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, η επιστημονική συνεργάτιδα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, η Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Λεμονιά Μπούτσκου,  ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας,  ο κ. Νικόλαος Ματθαίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, κ. Θανάσης Καϊμάρας, γονείς και μαθητές/τριες.

 

Ειδικότερα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου επεσήμανε τον ρόλο των παγκόσμιων ημερών που μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει αναγκαιότητα για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα θέματα, καθώς υπάρχουν ακόμη προκλήσεις και πράγματα που πρέπει να λυθούν. Η σημερινή εκδήλωση, όπως ανέφερε ο Δρ. Στεργίου, στοχεύει στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για να προάγει και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι μια κοινωνία χαρακτηρίζεται μέσα από δύο βασικές αξίες: το σεβασμό και την ισότητα. Η νέα γενιά έχει αντιληφθεί ότι μόνο αν ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος μπορούμε να έχουμε πολύπλευρη πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο Δρ. Φιλιππίδης τόνισε ακόμη  ότι η ισότητα ανδρών-γυναικών έχει αξιακό χαρακτήρα γιατί διασφαλίζει το βασικότερο όρο μίας σύγχρονης και ευημερούσας κοινωνίας, τον ανθρωπισμό. 

 

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν:

Η Γεωργία Αποστολία, Ψυχολόγος στο 2ο ΓΕΛ Φλώρινας: «Γυναίκα και Εκπαίδευση»

Ο Ματθαίος Καργάκης, Κοινωνιολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας: «Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία».

 

Στη συνέχεια οι Σχολικοί Πρέσβεις παρουσίασαν θέματα που διερεύνησαν: 

  • Από τις Άντα Τζέκου και Τατιάνα Πέτσιου: «Γυναίκα και Τέχνη»
  • Από τους Άσπα Ντόβα, Δέσποινα Ιωάννου και Φώτη Σκενδέρη: «Γυναίκα και Επιστήμη»
  • Από τους Αδάμ Γεώργιο, Χριστιάνα Κωνσταντινίδου: «Τα ορόσημα στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των γυναικών»
  • Από τις Έλενα Αργιρόφσκι, Ζωή Νικολαΐδου, Βασιλική Παπούλκα: «Ποια είναι η Τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή ένωση και στην Ελλάδα»
  • Έγινε παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα: «Οι αντιλήψεις των εφήβων για την ισότητα των δύο φίλων», από τον Ιωαννίδη Βλαδίμηρο.
  • Ποίημα αφιερωμένο στη γυναίκα, από τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και την Όλγα Κοΐδου.

 

Το μότο του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας «Σπάσε τα στερεότυπα».

 

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των τίτλων στους σχολικούς πρέσβεις και στις υπεύθυνες καθηγήτριες, που υλοποίησαν το πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2022-2023 από τον Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Στεργίου Κωνσταντίνο και τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Φιλιππίδη Κωνσταντίνο.

 

Θυμήσου! Πάρε θέση μη μένεις Αμέτοχος, μην αφήσεις άλλοι να αποφασίσουν για σένα.