Οι “Tαξιδιώτες του Κόσμου” επισκέφθηκαν την Σκοπιά Φλώρινας

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στις 18.30 στην κεντρική πλατεία της Σκοπιάς Φλώρινας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Σχεδίου Αλληλεγγύης με τίτλο: “Ταξιδιώτες του Κόσμου” το οποίο υπολοποίησε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2020 - Αυγούστου 2021.   

Το βασικό κίνητρο του Σχεδίου είναι η μέσω της Τέχνης γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πολιτισμό άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας. Το Σχέδιο απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών (Α,Β,Γ Δημοτικού) τα οποία συμμετείχαν σε μια σειρά εκπαιδευτικών, διαδραστικών εργαστηρίων μη τυπικής μάθησης.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου περιελάμβανε την έκθεση ζωγραφικής των “Ταξιδιωτών του Κόσμου” με την αρωγή της εμψυχώτριας του εργαστηρίου, την εικαστικό και υποψ. Διδάκτωρ του ΤΕΕΤ Φλώρινας, κας Γλύκα Διονυσοπούλου, με την οποία οι «Ταξιδιώτες του Κόσμου» μετατράπηκαν σε «Ζωγράφοι του Κόσμου», καθώς ταξίδεψαν στην Ελλάδα και την Ευρώπη με τελικό «προορισμό» όλο τον κόσμο. Το παραπάνω «ταξίδι» επιτεύχθηκε μέσω ζωγραφικής εντυπωσιακών προσωπογραφιών, εθνικών ηρώων, μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης αλλά και μέσω της υγιεινής διατροφή. Τέλος, τα παιδιά ζωγράφισαν πολύχρωμα φρούτα που αντιπροσώπευαν τη νεκρή φύση αλλά και παγκόσμια σημαντικά μνημεία!

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με αφορμή την ιστορία του Ερωτόκριτου η οποία αφηγήθηκε με τη μορφή παραμυθιού στα πλαίσια του προγράμματος, παρουσιάστηκαν από τα παιδιά χοροί από όλο τον ελλαδικό χώρο, με τη καθοδήγηση της Νηπιαγωγού κας Αναστασίας Τσουτσούλη. Συγκεκριμένα, η αφήγηση του παραμυθιού ξεκίνησε από την υπεύθυνη εκπαιδεύτρια και έπειτα αφηγητές έγιναν όλα τα παιδιά! Κάθε εικόνα του παραμυθιού αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό παιδί - αφηγητή και ταυτόχρονα σε έναν διαφορετικό χορό. Οι χοροί που θα παρουσιαστούν είναι: Άρωμα Λέρου, Χορός των κουταλιών Μ. Ασίας, Σιγανός Κρήτης, Σούστα Κρήτης, Ζεϊμπέκικο, Σουρουντούνα, Το Μαργούδι κ Αλεξανδρής, Πεντοζάλης, Μενεξέδες και ζουμπούλια και στο τέλος όλοι μαζί τραγούδησαν το θρακιώτικο τραγούδι «Βασιλική».

Το Σχέδιο «Ταξιδιώτες του Κόσμου» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και η συμμετοχή του ήταν δωρεάν. 

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καταναλωτικής Οργάνωσης Φλώρινας Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου και ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας κ. Κώστας Φιλιππίδης. Στην ομιλία τους επεσήμαναν την ανάγκη που έχει η κοινωνία και κυρίως η νεολαία για τη υλοποίηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Με το πέρας της συνάντησης, μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά και στις οικογένειές τους και διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους, να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και τις αξίες της.

 

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Σκοπιά Φλώρινας, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.