Πρόσκληση για την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active citizens fund με τίτλο «YOUTH REACTION»

Πρόσκληση στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active citizens fund με τίτλο «YOUTH REACTION» (YOUTH in Remote areas become ACTive citizens and take actION)

 

Το πρόγραμμα Active citizens fund με τίτλο «YOUTH REACTION» (YOUTH in Remote areas become ACTive citizens and take actION) έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. 

 

Συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών στο πλαίσιο του YOUTH REACTION, που κατοικούν στους Δήμους Ζίτσας, Σερβιών και Νέας Προποντίδας, θα εκπαιδευτούν πάνω στους τρόπους εμπλοκής με τα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα συγκροτήσουν Συμβούλια Νέων, όπου θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τέλος, θα συνδιαμορφώσουν μία τοπική ατζέντα με προτάσεις πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στους Δήμους στους οποίους κατοικούν.

 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου θα παραχθούν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 

-Δημιουργία μεθοδολογίας ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων στα κοινά

-Κατασκευή προγράμματος κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού για τους νέους

-Υλοποίηση e-learning προγράμματος για τους νέους

-Δημιουργία τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανοιχτού διαλόγου

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος λοιπόν, θα υλοποιηθεί το Youth Reaction Week, όπου κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από 3 εκδηλώσεις στους συνεργαζόμενους Δήμους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τους τρόπους κινητοποίησης και ενδυνάμωσης νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Οι εκδηλώσεις , που θα πραγματοποιηθούν, θα λάβουν χώρα στις παρακάτω ημ/νίες και ώρες:

 

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, στις 17:00, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Ζίτσας στην Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, Λασκαρίνας 3Α, Ελεούσα Ιωαννίνων.

 

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 17:00, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Σερβιών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Σερβιών, Α. Παπανδρέου 7, Σέρβια.

 

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, στις 09:30, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Νέας Προποντίδας στην αίθουσα δημοτικού θεάτρου Νέων Μουδανιών, Γεωργίου Παπανδρέου 9.

 

Το έργο YOUTH REACTION υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ΙΑΣΙΣ ΑμΚΕ και εταίρους την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον OΡΙΖΟΝΤΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Horizon-Center of Research, Technology and Innovation).

 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

 

Ακολούθως θα βρείτε την επίσημες προσκλήσεις, τις αφίσες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.